Invigningsdags för rekordstor plastsorteringsanläggning

PUBLICERAD: 7 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den högmoderna sorteringsanläggningen är uppförd i Electrolux tidigare lokaler i Motala.|Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Plastkretsens sorteringsanläggning i Motala för återvinning av plastförpackningar är nu färdigbyggd och klar för högtidlig invigning.
Invigningsceremonin sker den 29 maj och i samband med den byter Plastkretsen också namn till Svensk Plaståtervinning.

Den högmoderna sorteringsanläggningen i Motala är Europas största i sitt slag. Den är uppförd i Motala Företagspark i Electrolux tidigare lokaler. Sorteringskapaciteten är angiven till 120.000 ton plastförpackningar per år.

Till anläggningen kommer lastbilar med plastförpackningar från alla håll i Sverige. Materialet är packat i balar för att underlätta transporten. I full drift kommer anläggningen att kunna sortera 20 ton i timmen, vilket motsvarar en full lastbil.

Inne på anläggningen rivs balarna upp för att förpackningarna ska kunna sorteras en och en. De skickas sedan in i ett flöde, där materialet sorteras med hjälp av olika tekniker för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas.
Magneter används för att sortera ut metall som hamnat fel, en roterande trumma skiljer stort från smått, luftblås sorterar hårdplast från mjukplast och flera optiska läsare finsorterar förpackningarna efter materialslag. För att sorteringen ska bli så bra som möjligt passerar materialet flera gånger genom läsarna.
Material, som kan användas som ny råvara, skickas sedan vidare för balning och övrigt går till energiåtervinning.

Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Beslut om investeringen i Motala togs av Plastkretsen i januari 2018. Satsningen kommer att leda till att Sverige får en av Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar och den medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras i Sverige.

Vid invigningen den 29 maj bjuds inbjudna gäster på en rundvandring i anläggningen och den speciella utställning som installerats. Gästerna bjuds också på lunch och deltagande i en paneldebatt på temat ”Ökad återvinning av plastförpackningar”, där IVL:s avfallsexpert och regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator.

I samband med invigningsdagen presenteras också Plastkretsen/Svensk Plaståtervinnings nya initiativ ”Plastsprånget 2025”.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium