Plastkretsens sorteringsanläggning i Motala för återvinning av plastförpackningar är nu färdigbyggd och klar för högtidlig invigning.
Invigningsceremonin sker den 29 maj och i samband med den byter Plastkretsen också namn till Svensk Plaståtervinning.
Den högmoderna sorteringsanläggningen i Motala är Europas största i sitt slag. Den är uppförd i Motala Företagspark i Electrolux tidigare lokaler. Sorteringskapaciteten är angiven till 120.000 ton plastförpackningar per år.
Till anläggningen kommer lastbilar med plastförpackningar från alla håll i Sverige. Materialet är packat i balar för att underlätta transporten. I full drift kommer anläggningen att kunna sortera 20 ton i timmen, vilket motsvarar en full lastbil.
Inne på anläggningen rivs balarna upp för att förpackningarna ska kunna sorteras en och en. De skickas sedan in i ett flöde, där materialet sorteras med hjälp av olika tekniker för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas.
Magneter används för att sortera ut metall som hamnat fel, en roterande trumma skiljer stort från smått, luftblås sorterar hårdplast från mjukplast och flera optiska läsare finsorterar förpackningarna efter materialslag. För att sorteringen ska bli så bra som möjligt passerar materialet flera gånger genom läsarna.
Material, som kan användas som ny råvara, skickas sedan vidare för balning och övrigt går till energiåtervinning.

Beslut om investeringen i Motala togs av Plastkretsen i januari 2018. Satsningen kommer att leda till att Sverige får en av Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar och den medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras i Sverige.
Vid invigningen den 29 maj bjuds inbjudna gäster på en rundvandring i anläggningen och den speciella utställning som installerats. Gästerna bjuds också på lunch och deltagande i en paneldebatt på temat ”Ökad återvinning av plastförpackningar”, där IVL:s avfallsexpert och regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator.
I samband med invigningsdagen presenteras också Plastkretsen/Svensk Plaståtervinnings nya initiativ ”Plastsprånget 2025”.