Invigningsdags för rekordstor plastsorteringsanläggning

PUBLICERAD: 7 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den högmoderna sorteringsanläggningen är uppförd i Electrolux tidigare lokaler i Motala.|Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Plastkretsens sorteringsanläggning i Motala för återvinning av plastförpackningar är nu färdigbyggd och klar för högtidlig invigning.
Invigningsceremonin sker den 29 maj och i samband med den byter Plastkretsen också namn till Svensk Plaståtervinning.

Den högmoderna sorteringsanläggningen i Motala är Europas största i sitt slag. Den är uppförd i Motala Företagspark i Electrolux tidigare lokaler. Sorteringskapaciteten är angiven till 120.000 ton plastförpackningar per år.

Till anläggningen kommer lastbilar med plastförpackningar från alla håll i Sverige. Materialet är packat i balar för att underlätta transporten. I full drift kommer anläggningen att kunna sortera 20 ton i timmen, vilket motsvarar en full lastbil.

Inne på anläggningen rivs balarna upp för att förpackningarna ska kunna sorteras en och en. De skickas sedan in i ett flöde, där materialet sorteras med hjälp av olika tekniker för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas.
Magneter används för att sortera ut metall som hamnat fel, en roterande trumma skiljer stort från smått, luftblås sorterar hårdplast från mjukplast och flera optiska läsare finsorterar förpackningarna efter materialslag. För att sorteringen ska bli så bra som möjligt passerar materialet flera gånger genom läsarna.
Material, som kan användas som ny råvara, skickas sedan vidare för balning och övrigt går till energiåtervinning.

Regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator vid paneldebatten som äger rum i samband med invigningen. (Bild IVL)

Beslut om investeringen i Motala togs av Plastkretsen i januari 2018. Satsningen kommer att leda till att Sverige får en av Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar och den medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras i Sverige.

Vid invigningen den 29 maj bjuds inbjudna gäster på en rundvandring i anläggningen och den speciella utställning som installerats. Gästerna bjuds också på lunch och deltagande i en paneldebatt på temat ”Ökad återvinning av plastförpackningar”, där IVL:s avfallsexpert och regeringens särskilda utredare Åsa Stenmarck fungerar som moderator.

I samband med invigningsdagen presenteras också Plastkretsen/Svensk Plaståtervinnings nya initiativ ”Plastsprånget 2025”.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx