Invigning hos Kartongbolaget –100 gäster och älgen på plats!

PUBLICERAD: 7 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kartongbolagets välkända maskot – en älg i betong – fanns förstås på plats och vakade över gästerna. Älgen har fått flytta med in till Helsingborg från de gamla lokalerna i Allerum. (Bild Bo Wallteg)

Kartongbolaget i Helsingborg bjöd nyligen in till fest för att fira både 75-års jubileum och flytten till nya lokaler. Över hundra gäster – och bolagets välkända maskot i form av en älg i betong – var på plats. Det skriver Pack Sweden.

Det har varit ett händelserikt år för Kartongbolaget. Man påbörjade sin flytt av hela produktionen i slutet av förra året. Företaget, som alltid varit förknippat med orten Allerum, hade växt ur sin kostym och i stället flyttat in till Helsingborg. Fabriken har en produktionsyta om 3.600 kvadratmeter och inflyttningen pågick fram till mars 2019.

”Vi köpte en befintlig lokal, blåste ut den helt och har nu fått ett produktionsflöde rakt genom hela fabriken. En 83 meter lina med material, som går in på ena sidan och ut på andra. Ett väldigt bra flöde”, säger Kartongbolagets VD Joakim Johansson.

Hos Kartongbolaget är det konvertering av solid kartong som gäller. Det innefattar hela kedjan från förpackningskonstruktion och design till tillverkning och tryck. Förpackningstrycket sker på två linjer. Dels en traditionell Heidelberg XL tryckpress med sex färger plus uv-lack, dels en digital linje, HP Indigo 30000 i b2-formatet, med sju färger plus lack online. På den nya adressen har produktionen utökats till treskift.

Torsdagen den 24 oktober var det så dags att inviga de nya lokalerna likväl som att uppmärksamma att företaget fyller 75 år i år. 110 gäster, 75 av dessa kunder, var på plats. Gästerna bjöds bland annat på lunch, tal och en presentation av bolaget. Det blev också en fabriksvisning.

Två av Kartongbolagets leverantörer, maskintillverkaren HP och kartongleverantören Stora Enso höll föreläsningar under firandet.

”HP berättade om sina digitala lösningar och hur man kan öka försäljningen med digitaltryck. Stora Enso berättade om sina förnyelsebara material, miljöfrågan och framtidens material. Det var en väldigt uppskattad dag.”

Joakim Johansson berättar att fokus i presentationen av Kartongbolaget låg på att prata om företagets framtid, hur de växer och hur de arbetar för att ersätta plasten.

”Vi har många projekt på gång med spännande produkter och nya material”, säger han och tillägger att det ännu inte är något bolaget kan yppa något om.

Joakim Johansson framhåller att fokus framåt handlar mycket om hur de ska hantera tillväxten de upplever.

”Vi växte med 25 – 30 procent i och med flytten så det handlar om hur vi ska öka kapaciteten och framför allt tryckkapaciteten. I en fortsatt tillväxt handlar det om att säkerställa produktionen, men också om zero waste och förnyelsebara material”, säger Joakim Johansson

Text: Claes Nordström,
Pack Sweden

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx