Inviger nytt innovationscenter för biomaterial

PUBLICERAD: 17 december 2015
UPPDATERAD: 17 december

Stora Ensos innovationscenter för biomaterial kommer att omfatta forskning, applikationer, affärsutveckling och strategisk marknadsföring. Genom att ersätta fossilbaserade produkter med förnybara lösningar från biomassa, exempelvis trä, fokuserar centret på samhällsutmaningar såsom klimatförändringar, ökad urbanisering samt frågor om vatten- och markanvändning.

– Innovationscentret i Stockholm är ytterligare ett viktigt steg i Stora Ensos transformation till ett företag inom förnybara material. Det bygger vidare på vår långa och världsomspännande tradition inom skogsbruk, som – i kombination med tillgång till miljövänliga råmaterial och vår expertis inom fiber – kan skapa lösningar som är till nytta för våra kunder och slutanvändare inom olika branscher och marknader, säger Karl-Henrik Sundström, vd på Stora Enso.

– Centret kommer att skapa innovation genom att identifiera affärsmöjligheter inom marknaderna för förnybara material och biobaserade kemikalier. Vi kommer att kombinera vår egen expertis med ledande forskningscenter, universitet och företagspartners, berättar Arno van de Ven, SVP och innovationschef inom Stora Ensos division Biomaterials.

För närvarande arbetar 40 personer på centret och enligt beräkningarna kommer man i slutet av 2017 att ha cirka 100 anställda, som kommer att rekryteras både inom företaget och externt. Innovationscentret, som beläget i Nacka, täcker en yta på 4 900 m2, med ett toppmodernt laboratorium på 1 600 m2.

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Vårt mål är att ersätta icke förnybara material genom att skapa och utveckla nya produkter och tjänster som bygger på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 27 000 medarbetare i över 35 länder och 2014 uppgick omsättningen till 10,2 miljarder EUR. Stora Ensos aktier är noterade på Nasdaq Helsinki Oy (STEAV, STERV) och Nasdaq Stockholm AB (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA.

 

Läs vidare

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar