Investeringarna tar fart i livsmedelsindustrin

PUBLICERAD: 19 augusti 2014
UPPDATERAD: 19 augusti

Investeringstakten ökade för tredje kvartalet i rad inom den svenska livsmedelsindustrin. Investeringarna har inte ökat så mycket på fyra år, visar Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för andra kvartalet i år. Samtidigt bidrar minskade råvarukostnader till ökat ekonomiskt utrymme för företagen.

Glädjeämnena under andra kvartalet för den svenska livsmedelsindustrin var inte knutna till försäljningen, utan handlade framförallt om att råvarukostnaderna utvecklades gynnsamt och att investeringstakten ökade ordentligt. För första gången sedan första kvartalet 2010, avtog råvarukostnaderna något i årstakt. Därmed bröts en drygt fyraårig serie av stigande råvarukostnader.

– Detta ger möjlighet till andhämtning för företagen och mer tid och kraft kan ägnas åt att utveckla produktportföljerna, inte minst i termer av ökade investeringar, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Som av en händelse redovisar företagen för det andra kvartalet 2014 den snabbaste ökningen av investeringarna sedan slutet av 2010. Det är tredje kvartalet i följd som investeringstrenden pekar uppåt.

– Det finns uppenbarligen en ökad framtidsoptimism om livsmedelsproduktionen i Sverige,
säger Carl Eckerdal.

I konjunkturrapporten konstateras att prognostiserade rekordskördar i Sverige och globalt ser ut att skapa press neråt på råvarupriserna även framöver. I media har det redan spekulerats om att de sjunkande råvarupriserna bör leda till minskade svenska konsumentpriser på livsmedel.

– Sambandet har mellan prisutvecklingen på råvaror och svenska konsumentpriser på livsmedel har varit svag under de senaste tio åren, konstaterar Carl Eckerdal.

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a