Innventiaforskare belönas för forskning på nanocellulosa

PUBLICERAD: 10 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Innventiaforskaren Ali Naderi har tilldelats året Kompetensutvecklingspris.

Ali Naderi, som är forskare inom gruppen Papperskemi och Nanocellulosa vid Innventia, har tilldelats årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Prissumman på 500.000 kronor går till utveckling av metoder för studier av nanocellulosabaserade material.

Kompetensutvecklingspriset gör det möjligt för Ali Naderi att tillbringa fem månader vid Stony Brook University i New York. Tillsammans med professor Benjamin S. Hsiao, som är en auktoritet inom karaktärisering av material med hjälp av röntgenspridning, kommer han att utveckla metoder för studier av NFC-baserade material (NFC = nanofibrillär cellulosa). Därmed ges större möjlighet till förståelse för hur NFC kan blandas och växelverka med olika material.

”Det känns mycket spännande! Jag har fått möjligheten att lära mig en analysmetod, som kan vara av stort värde för Innventias forskningsaktiviteter”, säger Ali Naderi.

”Avancerad analys är viktigt för att få ut hela potentialen hos nanocellulosa. Då kan de nya NFC-baserade materialen konkurrera på allvar genom sina unika egenskaper”, säger Anna Wiberg, som är forskningsledare för Papperskemi och Nanocellulosa vid Innventia.

Kompetensutvecklingspriset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 12 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm. 
————————————
Info om nanocellulosa:
Nanocellulosa är ett material med exceptionella styrkeegenskaper i klass med Kevlar, men till skillnad från Kevlar och andra material baserade på fossila råvaror, kan nanocellulosa produceras från rikligt förekommande förnybar skogsråvara.
Forskningen på olika nanocellulosabaserade applikationer kunde på allvar ta fart för fem år sedan, när Innventia startade världens första pilotanläggning för framställning av nanofibrillär cellulosa (NFC), en form av nanocellulosa som framställs genom delaminering av cellulosafibrer.
Nu studeras bland annat användning av NFC för att framställa elektriskt ledande pappersmaterial, barriärmaterial i förpackningar eller som styrkekomponent i papper, kartong och kompositmaterial.

—————————————–
Fakta om priset:
Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Priset ska främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustri mot förbättrade och nya produkter och tjänster som klarar en allt tuffare konkurrens. Priset ger möjlighet för en forskare i det svenska forsknings- och innovationssystemet att vistas i en utländsk forskningsmiljö, utveckla sig, skapa kontakter och hämta hem kunskap. Styrelsen för Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond utses av Skogsindustriernas styrelse.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah