Innventia utvecklar nya 3D-papper

PUBLICERAD: 7 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Innventias pilotanläggning FEX

Forskningsinstitutet Innventia har beviljats stöd på 2,75 miljoner kronor från Vinnova för att etablera en fullskalig testbädd för processer att tillverka formbart så kallat 3D-papper.
Nu i januari påbörjar Innventia ett nytt projekt kallat PhD-papper och projektet inleds med att man bygger ut sin pilotanläggning FEX med nya enheter för att tillverka högdeformerbara papper.
Tänkbara applikationer med PhD-papper är 3D-förpackningar, som kan bestå av krökta ytor i stället för plana ytor.


De enheter, som Innventia nu ska uppföra, kommer att vara modulära och kan användas antingen separat eller tillsammans med pilotpappersmaskinen FEX.

Innventia skriver i ett pressmeddelande att processer, som kan utföras i testbädden, kommer dels att bredda designfönstret för skogsråvarubaserade fibermaterial och dels skapa verifieringsmöjligheter för nya användningsområden och marknader.

Med hjälp av Innventias samlade kunskapsbas och maskinpark samt ett industrikonsortium, bestående av Tetra Pak, BillerudKorsnäs, Stora Enso och Gruppo X di X Gruppo, kommer nya teknologier, som är industriellt gångbara, att göras tillgängliga för verifiering av nya produktkoncept.
Under projektet kommer värdekedjor för såväl nya som existerande produkter med breddade egenskaper att identifieras.

En tänkbar applikation är 3D-förpackningar. Traditionellt har papper endast använts för att tillverka förpackningar med plana ytor. Det som begränsat användningen av papper till 3D-förpackningar, d v s med krökta ytor, är avsaknaden av industriella processer för att producera pappersmaterial med hög töjbarhet i tvärriktningen. 

”Syftet med investeringen är att möjliggöra verifiering av nya energieffektiva tillverkningskoncept för papper, som till exempel gör det möjligt att ersätta en del av dagens 3D-förpackningar i plast och därmed minska mängden icke bionedbrytbara plastavfall”, säger projektledaren Mikael Magnusson vid Innventia.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax