Innventia utvecklar nya 3D-papper

PUBLICERAD: 7 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Innventias pilotanläggning FEX

Forskningsinstitutet Innventia har beviljats stöd på 2,75 miljoner kronor från Vinnova för att etablera en fullskalig testbädd för processer att tillverka formbart så kallat 3D-papper.
Nu i januari påbörjar Innventia ett nytt projekt kallat PhD-papper och projektet inleds med att man bygger ut sin pilotanläggning FEX med nya enheter för att tillverka högdeformerbara papper.
Tänkbara applikationer med PhD-papper är 3D-förpackningar, som kan bestå av krökta ytor i stället för plana ytor.


De enheter, som Innventia nu ska uppföra, kommer att vara modulära och kan användas antingen separat eller tillsammans med pilotpappersmaskinen FEX.

Innventia skriver i ett pressmeddelande att processer, som kan utföras i testbädden, kommer dels att bredda designfönstret för skogsråvarubaserade fibermaterial och dels skapa verifieringsmöjligheter för nya användningsområden och marknader.

Med hjälp av Innventias samlade kunskapsbas och maskinpark samt ett industrikonsortium, bestående av Tetra Pak, BillerudKorsnäs, Stora Enso och Gruppo X di X Gruppo, kommer nya teknologier, som är industriellt gångbara, att göras tillgängliga för verifiering av nya produktkoncept.
Under projektet kommer värdekedjor för såväl nya som existerande produkter med breddade egenskaper att identifieras.

En tänkbar applikation är 3D-förpackningar. Traditionellt har papper endast använts för att tillverka förpackningar med plana ytor. Det som begränsat användningen av papper till 3D-förpackningar, d v s med krökta ytor, är avsaknaden av industriella processer för att producera pappersmaterial med hög töjbarhet i tvärriktningen. 

”Syftet med investeringen är att möjliggöra verifiering av nya energieffektiva tillverkningskoncept för papper, som till exempel gör det möjligt att ersätta en del av dagens 3D-förpackningar i plast och därmed minska mängden icke bionedbrytbara plastavfall”, säger projektledaren Mikael Magnusson vid Innventia.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x