Innventia koordinerar stort pappersforskningsprojekt

PUBLICERAD: 25 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Fr.v. Hannes Vomhoff

Statens energimyndighet har i dagarna beviljat 11 miljoner kronor för att utveckla och demonstrera nya uppskalningsbara avvattningsprocesser vid papperstillverkning. Innventia koordinerar det treåriga projektet, som nu tar fart.
I projektet deltar de fem industriföretagen Valmet, Sandvik, Ircon Drying Systems, Albany International och Alfa Laval.

Projektet avser att ta fram och demonstrera nya energieffektivare processlösningar i pilotskala, som bedöms kunna implementeras industriellt inom fem år. Vid tissue- och pappersframställning utgör energiförbrukningen i torksteget en stor del av det totala energibehovet. Stora möjligheter för energieffektivisering finns således i att förbättrade avvattningsprocesser som våtpressning och torkning. Vid förtjockning ligger fokus på att använda centrifugering. Förbättrad avvattning och torkning förväntas nås genom en avsevärt högre avvattningstemperatur, och med en kombination av IR-torkning, stålband och konventionell torkning.

I arbetet ingår både grundläggande laboratoriestudier och pilotförsök. Industriella fallstudier används sedan för att kvantifiera energibesparingarna som också kan användas som beslutsunderlag för en industriell implementering. En stor del av arbetet kommer att genomföras i pilotpappersmaskinen FEX på Innventia.

”Innventia har utvecklat flera nya fiberbaserade styrketillsatser, som visat stor potential att effektivisera pappers-, kartong- och förpackningstillverkningen. Den industriella implementeringen av dessa inbegriper en del utmaningar, främst på grund av att det saknas effektiva avvattningsprocesser, som är anpassade till de nya tillsatserna. Dessa tillsatser har vanligtvis ett högt vatteninnehåll och kan vara extremt svåravvattnade, varför det idag behövs nya processlösningar för detta”, säger Eva Ålander, som leder projektet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packbridge anordnade debatt om framtidens materialflöden

Förpackningsindustrin – från tradition till transformation. Det var temat när organisationen Packbridge bjöd in till en paneldiskussion med namnkunniga debattörer under Scanpack.
Packbridge 1

När den misslyckade plastpåseskatten tas bort öppnas nya möjligheter

I dag, den första november, försvinner den sällsynt misslyckade symbolskatten på plastpåsar. Vad många missat är även icke fossila och komposterbara påsar belades med samma skatt. När nu skatten tas bort öppnas nya möjligheter för de nya materialen.
Gaia 1x

Smarta lösningar hos Modulpac

Modulpac hade två intressanta nyheter i sin monter på Scanpack. Dels en ny förslutning till mjölk- och juiceförpackningar, dels en ny locklösning för bägare. Vi träffade Torkel Bergengren, Packaging Manager på Modulpac.
flix

Tobias Olofsson blir ny vd på Avisera

Tobias Olofsson blir ny vd på Avisera AB och efterträder grundaren Peter Lundgren, som den 1 november 2024 lämnar över ledarskapet efter trettiotvå år.
Mariella-Tobias-Peter