Innventia koordinerar stort pappersforskningsprojekt

PUBLICERAD: 25 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Fr.v. Hannes Vomhoff

Statens energimyndighet har i dagarna beviljat 11 miljoner kronor för att utveckla och demonstrera nya uppskalningsbara avvattningsprocesser vid papperstillverkning. Innventia koordinerar det treåriga projektet, som nu tar fart.
I projektet deltar de fem industriföretagen Valmet, Sandvik, Ircon Drying Systems, Albany International och Alfa Laval.

Projektet avser att ta fram och demonstrera nya energieffektivare processlösningar i pilotskala, som bedöms kunna implementeras industriellt inom fem år. Vid tissue- och pappersframställning utgör energiförbrukningen i torksteget en stor del av det totala energibehovet. Stora möjligheter för energieffektivisering finns således i att förbättrade avvattningsprocesser som våtpressning och torkning. Vid förtjockning ligger fokus på att använda centrifugering. Förbättrad avvattning och torkning förväntas nås genom en avsevärt högre avvattningstemperatur, och med en kombination av IR-torkning, stålband och konventionell torkning.

I arbetet ingår både grundläggande laboratoriestudier och pilotförsök. Industriella fallstudier används sedan för att kvantifiera energibesparingarna som också kan användas som beslutsunderlag för en industriell implementering. En stor del av arbetet kommer att genomföras i pilotpappersmaskinen FEX på Innventia.

”Innventia har utvecklat flera nya fiberbaserade styrketillsatser, som visat stor potential att effektivisera pappers-, kartong- och förpackningstillverkningen. Den industriella implementeringen av dessa inbegriper en del utmaningar, främst på grund av att det saknas effektiva avvattningsprocesser, som är anpassade till de nya tillsatserna. Dessa tillsatser har vanligtvis ett högt vatteninnehåll och kan vara extremt svåravvattnade, varför det idag behövs nya processlösningar för detta”, säger Eva Ålander, som leder projektet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432