INK Service landade drömorder på sjuttio bläckstråleskrivare

PUBLICERAD: 27 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Väldigt viktigt för oss var användarvänligheten, säger Daniel Ardell.|Leibinger Jet3 hanterar både pigmenterade bläck och standard svart.|Förmågan att skriva med hög hastighet var en avgörande faktor när Uponor valde Leibinger Jet3.|Uponor extruderar årligen cirka etthundratjugo miljoner meter rör, som märks på varje meter.

Att få en förfrågan om att leverera runt sjuttio bläckstråleskrivare till en och samma kund är förstås något av en ”våt dröm” för alla som säljer den typen av märkningsutrustning. År 2014 kom en sådan fråga till Ulf Cajbrandt, ägare av INK Service & System AB i Alingsås. Det var plaströrtillverkaren Uponor som behövde förnya sin märkningsutrustning och göra den enhetlig. I konkurrens med flera andra leverantörer tog man hem ordern och stegvis har nu alla äldre märkningsutrustningar bytts ut mot snabba och tillförlitliga Leibinger Jet3 och Jet3up.

Finskägda Uponor tillhör Europas största tillverkare av så kallade PEX-rör, det vill säga plaströr av polyeten med en X-faktor som innebär att materialet är tvärbundet och därmed blir starkare. Uponor firade etthundra år för fyra år sedan. I mitten av 90-talet förvärvade man plaströrstillverkningen av Wirsbo Bruk i Västmanland för att kunna erbjuda PEX-rör på marknaden. Bruket hade, och har, även en omfattande metallbearbetning, något man startade med redan år 1620. Rören tillverkas i dimensioner mellan tio och etthundratjugofem millimeter och de olika kvaliteterna används för dricksvatten och värme i hus. Längderna varierar mellan tjugo och ettusen meter och av det inser man att de levereras på rulle.

Uponor extruderar årligen cirka etthundratjugo miljoner meter rör, som märks på varje meter.

– Totalt tillverkar vi ungefär etthundratjugo miljoner meter rör per år via sextioåtta extrudrar, berättar Daniel Ardell som är fabrikschef på Uponor i Virsbo.
– Varje meter av dessa rör måste märkas via en bläckstråleskrivare, det handlar om metermärkning, info om vilket typ av rör det är, vilka godkännande som finns, produktionsdatum, maskin och land. Märkningen blir i sig nästan en meter lång och den sker i hastigheter på upp till femtio meter per minut, med andra ord en utmaning för skrivarna.

Och just denna utmaning var ett av skälen till att Ink Service slutligen fick ordern. Alternativa märkningsutrustningar hade svårt att klara hastigheten i märkningen när Uponor letade lösningar år 2014. Det var dags att förnya och hitta en leverantör i stället för att ha utrustning från flera.
– Vi hade en fråga ute till fem olika leverantörer där två redan från början sa att man inte klarade hastigheten, säger Daniel Ardell. Leibinger Jet3, som är det tyska företagets mest avancerade modell, hade inga problem med det, vi körde till och med lite snabbare som en framtidssäkring och det gick bra.
– Leibinger Jet3 hanterar både pigmenterade bläck och standard svart utan problem. Efter at Uponor testat sig fram under ett halvår fick vi ordern, säger Ulf Cajbrandt. Inledningsvis levererade vi tjugo skrivare i början av år 2015 och därefter har vi i omgångar levererat ytterligare femtio, den senaste för ett par månader sedan. Samtliga är Leibinger Jet3 och Jet3up, den senare för pigmenterat bläck.

Leibinger Jet3 hanterar både pigmenterade bläck och standard svart.

Världsledande
Tyska Paul Leibinger GmbH har funnits på marknaden i närmare sjuttio år. Det började med mekaniska rullstämplar till exempel till sedelindustrin (man är världsledande) och det är något man fortsatt med, men utvecklingen innebär att man även har avancerade bläckstråleskrivare.
– Jag är part i målet men jag säger ändå att det är världens kanske mest mångsidiga och driftsäkra skrivare som dessutom har några unika tekniska lösningar som gör den mycket driftsäker även med pigmenterade bläck för märkning till exempel i vitt eller gult. Denna typ av bläck är normalt en utmaning för alla leverantörer bläckstråleskrivare, säger Ulf Cajbrandt.
De flesta rören Uponor tillverkar är ljusa, men det finns även svarta och de märks med gult eller vitt bläck.
– En intressant egenskap är att utrustningen inte spolar rent skrivhuvudena när den stoppas, i stället försluter man skrivhuvudet så att bläcket inte torkar.
– Det är ungefär samma tänk som när man sätter på locket på en färgburk, det sparar mycket tid för operatören. Den kan stå avstängd i flera veckor och sedan starta utan problem igen.
Nu lär det inte hända ofta på Uponor där man kör dygnet runt 24/7 utom ett kort stopp på sommaren och runt jul.

Inte bara hastigheten som avgjorde
Naturligtvis var det inte bara hastighet och möjligheterna med pigmenterat bläck som var avgörande för Uponors beslut.
– Väldigt viktigt för oss var användarvänligheten, säger Daniel Ardell. Har man så många enheter och så många operatörer måste det flyta smidigt och det präglar Leibingers märkningsutrustningar.
– Det mest är självförklarande, det är svårt att göra fel, och gör du ändå fel när du till exempel fyller på bläck och lösningsmedel framgår det tydligt på skärmen vad som är fel. Dessutom är det mycket enkelt att hämta texten som ska printas via en databas.
– Operatörsunderhållet är också mycket enkelt, man kan säga att det är ganska avancerade utrustningar som är lätta att köra och det är en klar fördel.

Samtliga skrivare är centralt uppkopplade mot ett överordnat system och är framtidssäkrade. Textens storlek varierar normalt mellan en och två centimeter, men är naturligtvis mindre på de minsta rören.

Förmågan att skriva med hög hastighet var en avgörande faktor när Uponor valde Leibinger Jet3.

Totalekonomi
Totalekonomin är viktig, Uponor förbrukar stora mängder bläck och lösningsmedel årligen, den löpande kostnaden är en faktor att ta hänsyn till.
– Det är naturligtvis viktigt att hålla nere förbrukningen så mycket som möjligt och när det kommer till lösningsmedel handlar det inte bara om ekonomi, det är en miljöfråga också och vi måste kunna leva upp till våra miljötillstånd. Jämfört med den förbrukning vi hade på våra tidigare enheter så blev det en tydlig minskning, säger Daniel Ardell.
– Om man försöker sammanfatta totalkostnaderna så är de bra, det som påverkar är service och underhåll och där har vi fördelaktiga avtal med Ink Service. Det krävs löpande underhåll, men efterhand har våra operatörer lärt sig att ta hand om alltmer av detta själva. I de flesta fall handlar det om rengöring, andra problem är sällsynta. Vi har några extra utrustningar som vi kan sätta på plats om det trots allt skulle kärva på någon linje.

Snart dags igen
Tiden går fort och Daniel Ardell inser att det snart börjar bli dags att ”börja om” igen och ersätta de äldsta märkningsutrustningarna, även om det inte är något som direkt tyder på det idag, med genomtänkt service så kan de producera länge.
– Vi är inte där ännu, men det är klart att den tiden kommer, samtidigt har vi ambitionen att växa och då kommer det att krävas fler skrivare.
– Sammanfattningsvis kan man säga att vi valde Leibinger Jet3 tack vare en kombination av egenskaper, det handlade inte i första hand om en prisfråga gentemot alternativen och vi är mycket nöjda med att vi gjorde det här valet.
– Leibinger Jet3 är den mest avancerade i skrivarfamiljen. Vi kan även leverera enklare modeller med samma driftsäkra teknologi, bland annat den senaste instegsmodellen Jet One, berättar Ulf Cajbrandt.
– Uponor visar på användningen i en avancerad och tuff industriell miljö som ligger utanför förpackningsbranschen, men vi har genom åren levererat enheter till många kunder i till exempel livsmedelsindustrin där det krävs en driftsäker datummärkning.

Har mer att erbjuda
Ink Service startades av Ulf Cajbrandt år 2000 och har basen i Alingsås och har ett servicekontor i Mälardalen. Fem personer är anställda men man är inne i en expansiv fas där man bland annat söker tekniker till huvudkontoret och säljare på marknaden i Mellansverige. På programmet finns också ett antal andra leverantörer vid sidan av Leibinger.

Man kanske kan påstå att både Uponor och Ink Service är rörande (!) eniga om att det här är ett lyckat samarbete?

Text och foto: Bo Wallteg

Läs vidare

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien.
moltzau-plattform-utvald

Piab tappar inte greppet – tillväxten är stark

Att inte tappa greppet är en målsättning för Piab, som är specialiserade på grip-, lyft- och förflyttningsapplikationer, mm.
advertorial-piab-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x