Ingen snabbare nedbrytning av bioplasten PLA i havsmiljöer

PUBLICERAD: 21 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den mjölksyrabaserade bioplasten PLA används ofta för tillverkning av engångsmuggar, bestick, etc. (Bild Dreamstime)|Cristina Romera-Castillo är forskare vid institutet ICM-CSIC i Barcelona. (Bild ICM-CSIC)

Forskare vid spanska havsforskningsinstitutet ICM-CSIC (Institut de Ciències del Mar) i Barcelona har visat i en studie att biologiskt nedbrytbar PLA-bioplast inte bryts ner snabbare i havsmiljöer än konventionella oljebaserade plaster som polystyren, polyeten, m fl.

I studien, där även forskare från IIM-CSIC (Instituto de Investigaciones Mariñas) i spanska Vigo deltog, exponerade forskarna olika typer av plast för olika temperaturer och solstrålningsförhållandena i havet och analyserade det organiska kol som frigörs till följd av plasternas nedbrytning. De mätte också förmågan hos marina bakterier att bryta ned detta kol.

Den bionedbrytbara och mjölksyrabaserade bioplasten PLA är vanlig inom förpackningsområdet, där den oftast används för tillverkning av engångsprodukter som dryckesbägare, bestick, tallrikar, skålar, etc.

Tidigare studier har visat att PLA inte bryts ner vid temperaturer under 50-60°C, dvs förhållanden som vanligen inte finns i marina miljöer. Många experter har dock utgått från att PLA-plast i havet skulle vara känsligare för fotonedbrytning – orsakad av solljus – och att de därav resulterande nedbrytningsprodukterna sedan lättare skulle brytas ned av marina bakterier.

Cristina Romera-Castillo är forskare vid institutet ICM-CSIC i Barcelona. (Bild ICM-CSIC)

Men nu visar de spanska studierna att biologiskt nedbrytbar PLA-bioplast inte släpper mer kol per tidsenhet än oljebaserad plast, och att de marina bakterierna är lika eller till och med mindre effektiva på att bryta ned PLA-fotonedbrytningsprodukter än de är på att bryta ner fotonedbrytningsprodukter från till exempel polystyren.

”Det faktum att plast är biologiskt nedbrytbar betyder inte att den bryts ned under alla förhållanden. Till exempel behöver komposterbar plast temperaturer på över 50ºC för att bli biologiskt nedbrytbar, och det är temperaturer som inte förekommer varken i havet eller i många andra naturliga miljöer”, förklarar Cristina Romera-Castillo, forskare vid ICM-CSIC och en av författarna bakom studien, som nyligen har publicerats i tidskriften Marine Environmental Research.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx