Ingen snabbare nedbrytning av bioplasten PLA i havsmiljöer

PUBLICERAD: 21 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den mjölksyrabaserade bioplasten PLA används ofta för tillverkning av engångsmuggar, bestick, etc. (Bild Dreamstime)|Cristina Romera-Castillo är forskare vid institutet ICM-CSIC i Barcelona. (Bild ICM-CSIC)

Forskare vid spanska havsforskningsinstitutet ICM-CSIC (Institut de Ciències del Mar) i Barcelona har visat i en studie att biologiskt nedbrytbar PLA-bioplast inte bryts ner snabbare i havsmiljöer än konventionella oljebaserade plaster som polystyren, polyeten, m fl.

I studien, där även forskare från IIM-CSIC (Instituto de Investigaciones Mariñas) i spanska Vigo deltog, exponerade forskarna olika typer av plast för olika temperaturer och solstrålningsförhållandena i havet och analyserade det organiska kol som frigörs till följd av plasternas nedbrytning. De mätte också förmågan hos marina bakterier att bryta ned detta kol.

Den bionedbrytbara och mjölksyrabaserade bioplasten PLA är vanlig inom förpackningsområdet, där den oftast används för tillverkning av engångsprodukter som dryckesbägare, bestick, tallrikar, skålar, etc.

Tidigare studier har visat att PLA inte bryts ner vid temperaturer under 50-60°C, dvs förhållanden som vanligen inte finns i marina miljöer. Många experter har dock utgått från att PLA-plast i havet skulle vara känsligare för fotonedbrytning – orsakad av solljus – och att de därav resulterande nedbrytningsprodukterna sedan lättare skulle brytas ned av marina bakterier.

Cristina Romera-Castillo är forskare vid institutet ICM-CSIC i Barcelona. (Bild ICM-CSIC)

Men nu visar de spanska studierna att biologiskt nedbrytbar PLA-bioplast inte släpper mer kol per tidsenhet än oljebaserad plast, och att de marina bakterierna är lika eller till och med mindre effektiva på att bryta ned PLA-fotonedbrytningsprodukter än de är på att bryta ner fotonedbrytningsprodukter från till exempel polystyren.

”Det faktum att plast är biologiskt nedbrytbar betyder inte att den bryts ned under alla förhållanden. Till exempel behöver komposterbar plast temperaturer på över 50ºC för att bli biologiskt nedbrytbar, och det är temperaturer som inte förekommer varken i havet eller i många andra naturliga miljöer”, förklarar Cristina Romera-Castillo, forskare vid ICM-CSIC och en av författarna bakom studien, som nyligen har publicerats i tidskriften Marine Environmental Research.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah