IKEA blir minoritetsägare i österrikiskt recyclingföretag

PUBLICERAD: 2 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med LSP-teknologin, som innefattar PET i vätskefas, kan man återvinna och blanda olika former av PET-avfall, hävdar NGR. (Bild NGR)|”Att stödja innovativa företag och skapa utrymme för dem att utvecklas är en tydlig strategi för oss”, säger Krister Mattsson, Ingka Holding.
|Exempel på återvinningsutrustning för PET-avfall, som tillverkas av NGR.

Hollandsbaserade Ingka Holding BV – moderbolag till IKEA – har köpt en 24-procentig minoritetsandel i det österrikiska återvinningsföretaget Next Generation Recycling Group (NGR).
NGR säger i ett uttalande att Ingka Holdings investering i företaget kommer att göra det möjligt för NGR att vidareutveckla ny teknik och expandera sina tjänster till plaståtervinningsindustrin.

NGR, som grundades 1996 i Feldkirchen, Österrike, tillverkar ett komplett sortiment av återvinningsmaskiner, speciellt för PET från såväl konsumentbaserade som industriella applikationer. Företaget har dessutom utvecklat den speciella PET-återvinningsteknologin LSP (Liquid State Polycondensation), som presenterades av företaget i början av november. 

NGR hävdar att man med sin LSP-teknologi kan blanda och återvinna olika former av PET-avfall – även sådant som betraktas som mindre värt ur återvinningssynpunkt – och genom en vätskefas, åstadkommen genom en ombyggnad av molekylkedjestrukturen, producera ett material som kan användas för att producera livsmedelsgodkända PET-produkter.

”Att stödja innovativa företag och skapa utrymme för dem att utvecklas är en tydlig strategi för våra minoritetsinvesteringar och vi har ett långsiktigt åtagande i alla våra investeringar”, säger Krister Mattsson, chef för Ingka Investments, i en kommentar till förvärvet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x