IKEA blir minoritetsägare i holländsk plaståtervinnare

PUBLICERAD: 6 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

En av Morssinkhof Rymoplasts holländska anläggningar för återvinning av plast.|Morssinkhof Rymoplast återvinner flera olika plastkvaliteter och omvandlar dem till granulat

Möbeljätten IKEA Group har förvärvat 15 procent av aktierna i den holländska plaståtervinnaren Morssinkhof Rymoplast Group.
IKEA skriver i ett pressmeddelande att förvärvet är den första åtgärden i en investeringsplan på en miljard euro (knappt tio miljarder kronor), som bolaget beslutat om. Planen innebär att IKEA satsar på långsiktigt hållbara resurser och cirkulär ekonomi.
Enligt investeringsbudgeten ska IKEA satsa inom skogsbruk, återvinning, förnybar energi och biomaterial.

”Återvinningsindustrin är en särskilt viktig och oundgänglig del i den cirkulära ekonomin, där inget avfall ska uppstå”, skriver IKEA i meddelandet.

Morssinkhof Rymoplast är ett holländskt familjeföretag med mer än 50 års erfarenhet av återvinning och recycling. Företaget har anläggningar på flera platser i Nederländerna och är nu specialiserade på återvinning av olika plastkvaliteter som HDPE, LDPE, PET, polypropen (PP) och polystyren (PS). Plastprodukterna, som återvinns och omvandlas till granulat i Morssinkhof Rymoplasts anläggningar, kommer både från industriföretag och från hushåll.

Morssinkhof Rymoplast har en produktionskapacitet på 200.000 årston och man förväntar sig nu en fortsatt tillväxt, tack vare IKEAs investering som minoritetsägare.

”En övergång till cirkulär ekonomi är mycket viktig om vi vill fortsätta att möta människors behov och krav utan att förbruka jordens naturliga resurser”, säger IKEAs hållbarhetschef Steve Howard.

Av meddelandet framgår att IKEA planerar att påskynda övergången till cirkulär ekonomi genom flera olika åtgärder, som bland annat inkluderar investeringar och en omfattande återanvändning av det egna avfall, som uppstår inom bolaget.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432