ICA:s nya köttförpackningar sparar in 60 ton plast om året

PUBLICERAD: 5 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Mindre köttpackningar och övergång till återvunnen plast gör att ICA sparar in 60 ton plast om året. (Bild ICA)|”Ett stort kliv framåt i vårt hållbarhetsarbete”, säger Emelie Hansson. (Bild Jessica Gow/TT)

Genom att minska på förpackningarnas storlek och övergå till återvunnen plast för 200 av sina köttförpackningar sparar ICA in 60 ton plast om året. Åtgärden är ett led i den plaststrategi, som ICA antog i slutet av år 2018, och som bland annat innebär att man ska ta bort engångsartiklar av plast och att alla plastförpackningar till ICA:s egna produkter som bestå av återvunnet eller förnybart material.

Övergången till återvunnen plast på mer än 200 av ICA:s egna köttartiklar och minskning av förpackningarnas storlek innebär att 250 ton jungfrulig plast per år byts till återvunnen plast och att plastförbrukningen per år minskar med 60 ton.

”Ett stort kliv framåt i vårt hållbarhetsarbete”, säger Emelie Hansson. (Bild Jessica Gow/TT)

”Att vi inom ICA nu kraftigt minskar andelen plast i kombination med att vi byter till återvunnen plast i över 200 förpackningar innebär ett stort kliv framåt i vårt hållbarhetsarbete”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på ICA.

De nya förpackningarna är ett resultat av den allra senaste tekniken för laminatplaster. Laminatplaster i förpackningar förlänger hållbarheten och minskar matsvinnet, men består ofta av blandade plastmaterial, som inte har kunnat materialåtervinnas. Nu har ICA:s nya köttförpackningar ersatts av laminatmaterial, som består av av endast en sorts plast, vilket därmed också möjliggör materialåtervinning.

”Förpackningar står för en stor andel av vår plastförbrukning och vi inom ICA jobbar kontinuerligt med att utveckla och förbättra hela ICA:s sortiment. Men för att ännu fler förpackningarna ska kunna bli nya produkter behöver alla i samhället bli bättre på att samla in plast, även hushållen”, säger Emelie Hansson.

—————————————–
Enligt ICA:s plaststrategi ska man efter år 2020 ha tagit bort alla engångsartiklar i plast och efter år 2022 ska alla förpackningar till ICA:s egna produkter vara återvinningsbara eller gå att återanvända och från år 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker