Hypersnabb lasersensor klarar identifiering av svårlästa mål

PUBLICERAD: 9 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Omrons CMOS-lasersensor E3AS-HL har en samplingshastighet på 10.000 gånger i sekunden. (Bild Omron)|Omrons E3AS-HL-sensorer kan känna av böjda och oregelbundna blanka förpackningar. (Bild Omron)

Japanska elektronik- och automationsföretaget Omron, med europeiskt dotterbolag i Nederländerna, har lanserat en hypersnabb lasersensor för identifiering av svåravlästa mål och produkter.

Lasersensorn har beteckningen E3AS-HL och den är utrustad med en avkänningsteknik, som är helt ny för branschen och som väsentligt förbättrar avkänningskapaciteten.

Omron skriver i ett pressmeddelande att tillförlitlig avkänning av svåravlästa mål minskar behovet av tidskrävande installationer och justeringar, när utrustningen ska driftsättas.

Avkänning och identifiering med hjälp av konventionella, reflekterande fotoelektriska sensorer påverkas av målets färg, material och ytegenskaper, och mänsklig erfarenhet och kompetens krävs för att utforma och justera sensorinstallationen för olika måltyper.

”Det här problemet uppstår ofta inom fordons- och livsmedelsindustrierna, där olika typer av mål med komplexa former och blanka ytor måste avkännas”, skriver Omron.

Omrons E3AS-HL-sensorer kan känna av böjda och oregelbundna blanka förpackningar. (Bild Omron)

Enligt Omron kan CMOS-lasersensorn E3AS-HL användas för tillförlitlig avkänning av sådana mål, som inte går att identifiera med reflekterande fotoelektriska sensorer. Avkänningsalgoritmen är ny i sitt slag i branschen och har en samplingshastighet på 10.000 gånger i sekunden!

Omron har utvecklat en teknik, som ökar avkänningskänsligheten genom att även mycket små ljusmängder, som reflekterar från målet, kan förstärkas. Tekniken möjliggör avkänning av alla typer av mål, oavsett färg, material eller form.

Omrons tekniker gör att E3AS-HL-sensorerna tillförlitligt kan känna av böjda och oregelbundna blanka bildelar eller flerfärgade och blanka livsmedel och förpackningar. E3AS-HL-sensorerna kan användas på samma sätt som reflekterande fotoelektriska sensorer.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker