Hon belönas för forskning kring cirkulärt textilpapper

PUBLICERAD: 4 december 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Achana Ashok visade sina originella demonstratorer i samband med RISE TechMark Arena-seminarium i juni.

Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning tilldelar priset Bästa examensarbete 2017 till Archana Ashok. Hennes projekt ”Textile paper as a circular material” genomfördes som en del av TechMark Arena, den tvärvetenskapliga exjobbsskolan vid RISE:s division Bioekonomi
Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning delar varje år ut stipendier till de bästa examensarbetena på mastersnivå inom något av stiftelsens prioriterade områden; hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Archana Ashok, KTH, belönas för sitt arbete där hon utvärderat cirkulariteten hos ett nytt papperstillverkningskoncept, där råvaran till betydande del består av lågvärdiga fibrer från textilåtervinning. På så sätt bildas en industriell symbios, som utifrån ramverket för cirkulär ekonomi kallas kaskadåtervinning av fibrer från textilindustrin till pappersindustrin. 

Textilpappersmaterialet har tillverkats i pilotskala vid RISE och användes som omslag i Global Outlook-rapporten A Cellulose-Based Society för att demonstrera att det är tekniskt möjligt att producera.

Archanas projekt tog konceptet till en ny nivå genom att undersöka huruvida textilpapperet passar som ett cirkulärt förpackningsmaterial för papperspåsar. I synnerhet utvärderades teknisk prestanda, miljömässiga och ekonomiska aspekter av det nya materialet liksom marknadsförhållanden i den multidimensionella kontexten av cirkulär ekonomi. Resultatet visade att det skulle vara bättre att använda textilfibrer med lågt värde som ett cirkulärt material istället för att förbränna det, vilket är vanligt förekommande idag. 

”Archanas projekt var unikt i och med att det var första gången som vi både utvärderade och kvantifierade cirkularitet av ett nytt material utifrån ramverket för cirkulär ekonomi. Både forsknings- och industriaktörer kommer att kunna använda hennes resultat som riktlinjer och inspiration i utvärdering av sina material och produkter”, säger Tatjana Karpenja som var en av handledarna vid RISE.

RISE skriver i ett pressmeddelande att Archana Ashoks nya papperstillverkningskoncept kan hitta sin väg till konsumentmarknaden som hållbara papperspåsar av återvunnen textilfiber kombinerat med pappersfiber.

”Den sex månader långa resan vid RISE var verkligen spännande och rolig, fylld med workshop och diskussioner om cirkulär ekonomi tillsammans med hela TechMark Arena-gruppen”, säger Achana Ashok.

Det är andra gången på tre år, som detta pris går till en student inom RISE exjobbsskola TechMark Arena. Denna transdisciplinära exjobbskola sammanför masterstudenter med olika bakgrund för att arbeta kring ett gemensamt tema. Upplägget möjliggör att ett större grepp tas kring ett område och bidrar till ett större utbyte mellan studenterna och en ökad kunskapsdelning mellan olika examensarbeten. Archanas handledarteam bestod av Tatjana Karpenja, Marie-Claude Béland, Karin Edström, Hjalmar Granberg och Ida Kulander.

Ytterligare ett projekt från TechMark Arena 2017 var nominerat till priset. Emma Dahlgren vid Linköpings universitet har med sitt projekt ”Exploring biodegradable electronics” tagit sikte på ett innovativt område, att använda cellulosasubstrat för elektronik, vilket skulle innebära både miljövinster och kostnadsfördelar. Detta är ett växande forskningsområde under utveckling inom RISE.

 

 

Senaste nytt

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX