Holländska Rabobank varnar för övertro på papper i stället för plast

PUBLICERAD: 2 februari 2024
UPPDATERAD: 6 februari
Bild: Dreamstime

En ny rapport från den holländska banken Rabobank, som tidningen Packaging Europe berättar om, varnar för att konsumenternas efterfrågan på att ersätta plastförpackningar med papper inte är den perfekta lösningen i strävan efter hållbarhet – med hänvisning till högre energiförbrukning, ökade koldioxidutsläpp och tillägg av extra material som kan förhindra återvinning eller biologisk nedbrytbarhet som bidragande faktorer.

Rapporten kommer efter att en tidigare studie av Amcor antydde att egna märkesvaror förpackade i minimala, återvunna och/eller pappersförpackningar blir alltmer populära bland konsumenter.
Rapporten betonar att varumärkens övergång till mer hållbara material är lika motiverad av marknadens konkurrenskraft som av etik eller juridiska krav, med hållbarhetspåståenden som sägs antyda för konsumenterna att en produkt – i det här fallet en förpackning – är ansvarsfull och av hög kvalitet. För många varumärken innebär detta skifte att ersätta jungfrulig plast med massa- och pappersalternativ.
Branschaktörer, några av dem plastproducenter, satsar på pappersalternativ, vilket Rabobank tar som ett tecken på trendens popularitet.

– Men, och i motsats till vad konsumenterna uppfattar, är det inte så hållbart eller lätt att implementera att ersätta plast med papper och massa, hävdar Jim Owen, senioranalytiker, Packaging & Logistics på Rabobank.

– Massa- och papperslösningar är inte den lösning som många tror att de är. I själva verket kan det generera sina egna ekologiska – och affärsmässiga – komplikationer.

Dessa komplikationer inkluderar användningen av mer material för att uppnå samma robusthet som plast; detta förväntas kräva energikrävande produktionsprocesser och göra att pappersförpackningar blir upp till fem gånger så dyra som plasten de ersätter.

Processer som avverkning och massaproduktion sägs resultera i högre koldioxidutsläpp som enligt Rabobank kan ha en allvarligare miljöpåverkan än plast.

Lagstiftningsinsatser för att bekämpa förpackningars miljöavtryck är under utveckling över hela världen, från EU:s direktiv om förpackningar och förpackningsavfall till federala lagar och statliga återvinningslagar i USA och förhandlingar kring FN:s globala plastfördrag. Rabobank menar att arbetet understryker förpackningsbranschens engagemang för att uppnå hållbarhet och cirkularitet i sina förpackningslösningar.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x