En ny rapport från den holländska banken Rabobank, som tidningen Packaging Europe berättar om, varnar för att konsumenternas efterfrågan på att ersätta plastförpackningar med papper inte är den perfekta lösningen i strävan efter hållbarhet – med hänvisning till högre energiförbrukning, ökade koldioxidutsläpp och tillägg av extra material som kan förhindra återvinning eller biologisk nedbrytbarhet som bidragande faktorer.
Rapporten kommer efter att en tidigare studie av Amcor antydde att egna märkesvaror förpackade i minimala, återvunna och/eller pappersförpackningar blir alltmer populära bland konsumenter.
Rapporten betonar att varumärkens övergång till mer hållbara material är lika motiverad av marknadens konkurrenskraft som av etik eller juridiska krav, med hållbarhetspåståenden som sägs antyda för konsumenterna att en produkt – i det här fallet en förpackning – är ansvarsfull och av hög kvalitet. För många varumärken innebär detta skifte att ersätta jungfrulig plast med massa- och pappersalternativ.
Branschaktörer, några av dem plastproducenter, satsar på pappersalternativ, vilket Rabobank tar som ett tecken på trendens popularitet.
– Men, och i motsats till vad konsumenterna uppfattar, är det inte så hållbart eller lätt att implementera att ersätta plast med papper och massa, hävdar Jim Owen, senioranalytiker, Packaging & Logistics på Rabobank.
– Massa- och papperslösningar är inte den lösning som många tror att de är. I själva verket kan det generera sina egna ekologiska – och affärsmässiga – komplikationer.
Dessa komplikationer inkluderar användningen av mer material för att uppnå samma robusthet som plast; detta förväntas kräva energikrävande produktionsprocesser och göra att pappersförpackningar blir upp till fem gånger så dyra som plasten de ersätter.
Processer som avverkning och massaproduktion sägs resultera i högre koldioxidutsläpp som enligt Rabobank kan ha en allvarligare miljöpåverkan än plast.
Lagstiftningsinsatser för att bekämpa förpackningars miljöavtryck är under utveckling över hela världen, från EU:s direktiv om förpackningar och förpackningsavfall till federala lagar och statliga återvinningslagar i USA och förhandlingar kring FN:s globala plastfördrag. Rabobank menar att arbetet understryker förpackningsbranschens engagemang för att uppnå hållbarhet och cirkularitet i sina förpackningslösningar.