Högtryck för papperskassar

PUBLICERAD: 23 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Swedbag Papperskasse

Med stöd av ett allt större intresse för hållbarhet och en tydlig internationell trend hjälper Swedbag allt fler svenska företag att byta till papperskassar.

Att byta från plastkassar till papperskassar är en tydlig internationell trend som uppmärksammas mer och mer. Bland annat genom Apples, Nikes och Adidas beslut att byta ut alla plastkassar i sina butiker till papperskassar.

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort en livscykelanalys där en papperskasse tillverkad av kraftpapper från Sverige jämförs med en petroleumbaserad plastpåse tillverkad i Europa. Slutsatsen är att plastpåsar orsakar dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en papperspåse.

Anledningarna att behålla plastpåsar blir färre och färre. Speciellt när kunderna får välja. Konsumentintresset för emballage och förpackningar av kartong och papper har ökar kraftigt de senare åren, främst av klimatskäl. Flera undersökningar visar att konsumenterna är positiva till att minska användningen av plastkassar till fördel för papperskassar och andra återvinningsbara material. Papperskassar uppskattas både som ett bättre miljöalternativ och för en lyxig och attraktivare känsla.

Swedbag hjälper allt fler svenska företag att byta till papperskassar. Med en kraftigt utökad produktionskapacitet i fabriken i Jordbro har tillverkningen av papperskassar av svenskt kraftpapper ökar markant med en årlig produktionsökning på över 50%. Swedbag har även initierat ett omfattande miljöarbete för att minska sin egen miljöpåverkan. Bland annat köper man ursprungsgaranterad och 100% förnyelsebar energi och använder uteslutande FSC-märkta pappersråvaror (Forest Stewardship Council) i sin produktion.

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}