Högtryck för papperskassar

PUBLICERAD: 23 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Swedbag Papperskasse

Med stöd av ett allt större intresse för hållbarhet och en tydlig internationell trend hjälper Swedbag allt fler svenska företag att byta till papperskassar.

Att byta från plastkassar till papperskassar är en tydlig internationell trend som uppmärksammas mer och mer. Bland annat genom Apples, Nikes och Adidas beslut att byta ut alla plastkassar i sina butiker till papperskassar.

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort en livscykelanalys där en papperskasse tillverkad av kraftpapper från Sverige jämförs med en petroleumbaserad plastpåse tillverkad i Europa. Slutsatsen är att plastpåsar orsakar dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en papperspåse.

Anledningarna att behålla plastpåsar blir färre och färre. Speciellt när kunderna får välja. Konsumentintresset för emballage och förpackningar av kartong och papper har ökar kraftigt de senare åren, främst av klimatskäl. Flera undersökningar visar att konsumenterna är positiva till att minska användningen av plastkassar till fördel för papperskassar och andra återvinningsbara material. Papperskassar uppskattas både som ett bättre miljöalternativ och för en lyxig och attraktivare känsla.

Swedbag hjälper allt fler svenska företag att byta till papperskassar. Med en kraftigt utökad produktionskapacitet i fabriken i Jordbro har tillverkningen av papperskassar av svenskt kraftpapper ökar markant med en årlig produktionsökning på över 50%. Swedbag har även initierat ett omfattande miljöarbete för att minska sin egen miljöpåverkan. Bland annat köper man ursprungsgaranterad och 100% förnyelsebar energi och använder uteslutande FSC-märkta pappersråvaror (Forest Stewardship Council) i sin produktion.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx