Heidelberg säljer av etikettsidan

PUBLICERAD: 5 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Heidelberg säljer av Gallus-gruppen till ett schweiziskt holdingbolag.

Heidelberg koncentrerar verksamheten ytterligare och säljer av Gallus, en dominant spelare inom etikettryckning med flera olika tryckmetoder.

Som Sign&Print tidigare har berättat så satsar Heidelberg på att fokusera på sin kärnverksamhet inom arkmatad utskrift. Det avser digitala arbetsflöden, informationssystem samt offsetpressar. Företaget har strypt sina satsningar på inkjetsidan och paradnumret B1-inkjetpressen Primefire som visades på Drupa 2016, och efter att ha bantat personalstyrkan globalt med 2 000 anställda, kommer nu nästa avveckling.

Ska ge ekonomisk stabilitet

Maskintillverkaren säljer etikettryckaren Gallus-gruppen för att ta höjd för den globala coronasituationen. Affärens köpesumma uppgår till cirka 120 miljoner euro (drygt 1,2 miljarder kronor) och innefattar fem produktionsställen med totalt 430 anställda i Tyskland och Schweiz. Enligt Heidelberg bidrar försäljningen till en långsiktig finansiell stabilitet i företaget, framgår i ett pressmeddelande.

Ett schweiziskt holdningbolag

Köparen är det schweiziska holdingbolaget, Benpac, som verkar inom förpackningsbranschen. Heidelberg ska framöver ändå arbeta nära med Benpac för att förse och leverera utskriftssytem, Digital printing unit (DPU) och förbrukningsvaror till etikettpressen Gallus Labelfire.

Fortsätter som leverantör

Heidelbergs vd Rainer Hundsdörfer kommenterar försäljningen:

– Vi säljer våra smalbaniga flexorullpressar och vårt flexografiska rulltryck för att fokusera närmare på innovativa lösningar för för tryckta ark för hela värdekedjan. Vi kommer att behålla vår interna digitala expertis och genom att samarbeta med Benpac kring Gallus Labelfire kommer vi också att göra ytterligare framsteg med digitaliseringen av konventionella pressar. Samtidigt kommer vi att förbli en viktig leverantör på den växande etikettmarknaden med våra offsetpressar.

Läs vidare

Dubbla etiketter räddar ölen

Har du en eller par flaskor med julöl över efter helgerna kan du om de är från Eriksberg, omvandla dem till påsköl med ett enkelt handgrepp. Carlsberg och Eriksberg har tänkt till.
julpaskolen_pressbild-1x

AI-programmerade robotar förenklar och påskyndar processer

Artificiell intelligens (AI) kanske inte är ett universalmedel för de nuvarande kraven inom förpackningsindustrin, men när den används på ett klokt sätt kan den avsevärt förenkla och påskynda processer. Som en drivkraft för innovation har förpackningsmaskintillverkaren Schubert undersökt potentialen hos AI i flera år och har utvecklat nya teknologier för robotassisterade förpackningslösningar.
Schubert Marketing

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

Festlig inledning på Scanpack för Konica Minolta

Scanpack hade bara haft öppet en timme när Konica Minolta korkade upp bubblet. Detta för att fira försäljningen av en etikettpress tillsammans med köparen, Knut Lundéns Tryckeri.
Konica 1

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se