HDPE-plast kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger

PUBLICERAD: 6 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Hårdplasten HDPE används bland annat till styva och tåliga förpackningar som flaskor

Holländska avfalls- och recyclingföretaget ESE World har genomfört en undersökning, som visar att HDPE-plast (High Density Polyeten) kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger utan att egenskaperna väsentligt försämras.

ESE World har i många år använt återvunnen plast för tillverkning av behållare och containers för avfall och återvinningsbart material. Med sina avancerade processer för rengöring, bearbetning, etc. har ESE World gjort det möjligt att tillverka produkter av återvunnen plast, som haft samma kvalitet som jungfrulig plast.

En fråga för ESE World har dock varit hur många gånger man kan återvinna och återanvända hårdplasten HDPE, som bland annat används till styva förpackningar som container, flaskor, dunkar, etc. och till tåliga och beständiga produkter som ledningsrör, leksaker, verktyg, mm.

För att utröna hur ofta återvunna HDPE-produkter kan brytas ner, bearbetas. slipas och sedan upparbetas till formsprutningsbart HDPE-material, genomförde ESE World ett kontrollerat experiment i sina produktionslokaler, där man utgick från jungfrulig HDPE-plast och kontrollerade hur ofta den gick att återanvända. Undersökningen leddes av ESE Worlds plastspecialist och forskare Jeanett Köhn.

Efter varje ny återanvändningsprocess analyserades HDPE-materialet i samarbete med externa forskningsinstut, som använde avancerade kontrollmetoder.

Undersökningen visade att HDPE-plast kan återanvändas minst 10 gånger utan att nedbrytning, bearbetning, etc. samt den slutliga formsprutningsprocessen åstadkommer några egenskapsförändrande effekter på plastmaterialet.

”Med beräknade livslängder på 10 till 20 år för exempelvis sådana kraftiga HDPE-behållare och containers, som används för förvaring och transport av avfall och återvinningsbart material, innebär detta att man kan ha en hållbar produktion genom att återvinna och återanvända samma plast i åtminstone mellan 100 och 200 år!”, skriver ESE World.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx