Hårdare EU-regler begränsar användningen av Bisfenol A 

PUBLICERAD: 18 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya EU-lagstiftningen om Bisfenol A utökas till att även omfatta lacker och ytskikt i livsmedelsförpackningar, till exempel konservburkar. 

En ny EU-lagstiftning innebär kraftigt sänkta gränsvärden för plastkemikalien bisfenol A (BPA) i hela EU. Lagen innebär bland annat att material och produkter, som kan överföra bisfenol A till livsmedel, som riktar sig till barn mellan 0 och 3 år, förbjuds. 

Gränsvärdet för överföring från förpackning/material till livsmedel sänks från 600 μg BPA/kg till 50 μg BPA/kg livsmedel. Den nya lagstiftningen har utökats så att den också omfattar lacker och ytskikt i livsmedelsförpackningar. De nya reglerna börjar tillämpas från 6 september 2018.

”Bisfenol A kan innebära risker för människor. Sverige har därför länge velat begränsa användningen i hela EU. Det här är goda nyheter och en svensk framgång att gränsvärdena för Bisfenol A nu sänks så kraftigt. Livsmedelsförpackningar för små barn får inte överföra någon bisfenol A till barnmaten. Det här innebär ett bättre skydd för en halv miljard människor i EU”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från regeringen.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor