Här omvandlas vätskekartong till byggskivor och möbler!

PUBLICERAD: 20 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Recoma tillverkar återvinningsbara och vattentåliga byggskivor av insamlad eller kasserad plastbelagd förpackningskartong. Skivorna bidrar till 80 – 94 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med andra byggskivor. (Bild Recoma)||Recomas byggskivor kan produceras med antingen transparent ytskikt på en eller båda sidor, eller belagda med papp. Varianten Design lämpar sig för applikationer, där man vill att innehållet i skivan skall vara synligt. (Bild Recoma)

Hässleholms-baserade företaget Recoma använder vätskekartong från insamlade förpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor och möbler!

Informationsföretaget Stordåhds Kommunikation skriver i sin publikation Grönt Samhällsbyggande att Recomas affärsidé går ut på att återvinna material, som annars blivit avfall, och upparbeta detta till högkvalitativa nya produkter, som kan användas inom byggindustri, etc.

Ett exempel är hållbara och vattentåliga byggskivor, som Recoma tillverkar av plastbelagd kartong, typ sådan vätskekartong som används i mjölk- och andra mejeriförpackningar.

Max Rosenberg är grundare av Recoma. (Bild Recoma)

Idén att nyttja kartongförpackningar som råmaterial för tillverkning av byggskivor för innerväggar, fasadbeklädnad och även för möbelkonstruktion har Recoma tagit från liknande innovationer i USA.

Vid tillverkningen skärs det plastade kartongmaterialet ner i småbitar, värms upp och pressas ihop igen.

”Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Vi behöver inga andra tillsatser, det är 100 procent avfall som används i tillverkningsprocessen”, säger Max Rosenberg, som grundat Recoma.

Det nya byggmaterialet har enligt Recoma samma egenskaper som trä, men är mer fuktbeständigt. Det är tätare än trä, men andas ändå.

”Materialet påminner närmast om OSB (Oriented Stranded Board) och plywood och det går att använda till allt som dessa material används till. Att bygga möbler av materialet går också väldigt bra. Samma verktyg och skruvar som till träskivor kan användas”, säger Max Rosenberg.

Idag tillverkas materialet bland annat av överbliven kartong från förpackningstillverkare, men man importerar också kartongmaterial från länder som Norge, Estland, Lettland och Litauen, där man samlar in materialet men inte återvinner det.

Recomas byggskivor kan produceras med antingen transparent ytskikt på en eller båda sidor, eller belagda med papp. Varianten Design lämpar sig för applikationer, där man vill att innehållet i skivan skall vara synligt. (Bild Recoma)

”Producenter av till exempel mjölk och juice får ofta fel på produkter eller måste kassera feltryckta förpackningar eller liknande, dessa kan vi använda. Eller så använder vi material som kartongbruk har sorterat ut och som annars skulle gått till förbränning”, berättar Max Rosenberg.

Ett mål för Recoma är att även kunna använda de förpackningar med plastbelagd kartong, som samlas in i Sverige, men som ofta helt eller delvis går till förbränning på grund av svårigheter att separera plast och kartong.

”Ju närmare vi kan hämta avfallet, desto bättre för alla. Det finns kommuner, som har uttryckt intresse för att prova separat sortering för plastad kartong i flerfamiljshus”, säger Max Rosenberg.

Företaget Recoma är nystartat och har bara varit verksamt i cirka åta månader, men deras innovativa byggskivor av vätskekartong har redan börjat användas kommersiellt.

”Det gäller främst renoveringar och tillbyggnader av villor, men vi har en hel del andra projekt på gång, som jag inte kan berätta mer om just nu”, säger Max Rosenberg.

Text Martina Nyhlin & JP Press

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1