Här invigs världens första fabrik för skruvkorkar av cellulosafiber

PUBLICERAD: 29 november 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Dag Rogne och Georg Andrén fick det symboliska uppdraget att klippa invigningsbandet. Med på bilden är också platschef Isabel Malone och vd Lars Sandberg. Foto: Annica Åman/ Paper Province

Blue Ocean Closures har invigt sin första produktionsanläggning för skruvkorkar av cellulosafiber. Det handlar om ”banbrytande skruvkorkslösningar som kan göra stor skillnad på global nivå”, enligt företaget.

Globalt konsumeras varje dag 6,5 miljarder korkar och förslutningar av plast. Det motsvarar 2 500 miljarder om året, enligt företaget Blue Ocean Closures, en del av näringslivsklustret Paper Province som nu officiellt öppnat sin första produktionsanläggning i värmländska Säffle med fokus på förnyelsebara förpackningsalternativ.

Började i somras

Redan i somras drog tillverkningen av biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara skruvkorkar och skruvlock baserade på cellulosafiber.

– Världen vill, och vi vill, minska mängden plast, för det är ett verkligt problem. Plastkorkar är bland det vanligaste skräpet som spolas upp på våra stränder, säger bolagets vd och grundare Lars Sandberg.

Blue Ocean Closures vill ersätta fossilbaserad plast med förnybara material. Foto: Paper Province
Ett 60-tal på plats

Invigningen av den nya anläggningen hölls 24 november. Drygt ett 60-tal personer var på plats.

– Säffle har en stark tradition av företagande och pappersindustri, en perfekt plats för oss att verka och utvecklas på och hitta kvalificerad personal i takt med att vi växer, säger platschef Isabel Malone i ett pressuttalande.

– Bara tre dagar efter att vi fick maskinen var produktionen i gång. Det hade inte varit möjligt utan det fantastiska stöd vi fått här lokalt i Säffle. Inte minst från företagen som vi har runt oss som varit fantastiskt hjälpsamma.

Etableringen har skapat drygt tio arbetstillfällen och planer finns att expandera ytterligare med fler anställda och maskiner för att kunna möta den stora efterfrågan, enligt företaget.

– Jag känner mig privilegierad som får stå här idag. För ett år sedan var det här bara en idé på ett papper. Sedan dess har vi landat viktiga finansiärer och kunder samt fått i gång produktionen. Samtidigt är produktionslinjen vi ser här idag bara en liten del av resultatet. De viktigaste bitarna är produktutvecklingen och teamet. Det är de som verkligen skapar framgång och värde, säger Lars Sandberg.

Läs vidare

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah