Japanska forskare har upptäckt en stam av bakterier som kan äta den svårnedbrytbara plasten PET. Det rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN. Vid kontakt med PET bryter bakterien långsamt ner plasten i dess beståndsdelar och dessa beståndsdelar kan sedan tas tillvara och användas för tillverkning av ny PET.
Bakterien, som har fått det vetenskapliga namnet ”Ideonella sakaiensis”, tycks vara specialiserad på PET och kan inte bryta ner andra plastsorter. Vidare är bakteriens ”äthastighet” för långsam för praktiskt tillämpning – det tog bakterien sex veckor att bryta ner en tunn PET-film i laboratoriemiljö – men forskarna har lyckats sekvensera bakteriens arvsmassa och hoppas genom manipulation kunna skapa en mer effektivt PET-ätande bakterie.
Den tyske biokemisten Uwe T. Bornscheuer säger, enligt CNN, att bakterien I. sakaiensis är den hittills enda kända organismen som helt kan bryta ner PET.
”Att förstå hemligheten bakom plastätande organismer kan vara ett sätt att komma tillrätta med det globala plastproblemet och få oss att förstå hur naturen anpassar sig till konstgjorda material som plast. Och när vi förstår de underliggande principerna för hur nedbrytningen fungerar kan vi förhoppningsvis förbättra bakteriernas egenskaper så att de effektivare och snabbare kan bryta ner plasten”, säger Uwe T. Bornscheuer.