Hamburgerkedja fasar ut plastsugrör

PUBLICERAD: 21 mars 2019
UPPDATERAD: 24 januari

Hamburgerkedjan Max har tidigare meddelat att de tänker fasa ut sina plastprodukter. Läskbägare, sugrör och bestick ska successivt ersättas med förpackningar av 100 procent förnybart och återvinningsbart material. Max restaurang på Hötorget i Stockholm blir först med att börja använda papperssugrör och träbestick.

Träbestick, papperssugrör och pappersbägare är nya Max-förpackningar.

Hamburgerkedjan räknar med att utfasningen av plastförpackningarna kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

– I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Han säger att Max vill vara en förebild i branschen och påtalar i ett pressmeddelande att de har klimatkompenserat till 100 procent för sina totala utsläpp sedan 2008. Det har skett genom att bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar,men också med en klimatmärkt meny.

Av dagens förpackningar, som används av en gäst på Max, består 87 procent av växtbaserat material, enligt företaget. När de nu byter ut läskbägare, sugrör och bestick räknar Max med att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna. Från och med i april kommer produkterna bytas ut löpande på alla restauranger. Först ut blir restaurangen på Hötorget i Stockholm som kommer att ha det nya enggångsmaterialet på plats 25 mars.

Enligt företaget är deras bägare för kalla drycker fortsättningsvis av papp, men den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör. De nya besticken består av trä och sugrören av papper. Arbetet med att ersätta förpackningar som innehåller fossilbaserad plast med växtbaserat material ska fortsätta under året.

– Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max.

 

 

 

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker