Hamburgerkedja fasar ut plastsugrör

PUBLICERAD: 21 mars 2019
UPPDATERAD: 24 januari

Hamburgerkedjan Max har tidigare meddelat att de tänker fasa ut sina plastprodukter. Läskbägare, sugrör och bestick ska successivt ersättas med förpackningar av 100 procent förnybart och återvinningsbart material. Max restaurang på Hötorget i Stockholm blir först med att börja använda papperssugrör och träbestick.

Träbestick, papperssugrör och pappersbägare är nya Max-förpackningar.

Hamburgerkedjan räknar med att utfasningen av plastförpackningarna kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

– I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Han säger att Max vill vara en förebild i branschen och påtalar i ett pressmeddelande att de har klimatkompenserat till 100 procent för sina totala utsläpp sedan 2008. Det har skett genom att bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar,men också med en klimatmärkt meny.

Av dagens förpackningar, som används av en gäst på Max, består 87 procent av växtbaserat material, enligt företaget. När de nu byter ut läskbägare, sugrör och bestick räknar Max med att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna. Från och med i april kommer produkterna bytas ut löpande på alla restauranger. Först ut blir restaurangen på Hötorget i Stockholm som kommer att ha det nya enggångsmaterialet på plats 25 mars.

Enligt företaget är deras bägare för kalla drycker fortsättningsvis av papp, men den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör. De nya besticken består av trä och sugrören av papper. Arbetet med att ersätta förpackningar som innehåller fossilbaserad plast med växtbaserat material ska fortsätta under året.

– Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max.

 

 

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x