Hållbara och smarta etiketter

PUBLICERAD: 23 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Avery Dennison storsatsar på årets Labelexpo-mässa, 24-27 september, i Bryssel.

Materialutvecklaren Avery Dennison bygger upp en fiktiv butiksmiljö för att visa nya intelligenta etikettlösningar och hur det kommer att förändra vårt sätt att handla. Det blir också visning av hållbara material med två nya innovationer.

Making a Material Difference – så lyder temat för Avery Dennison när de ställer ut på Labelexpo. Och under denna upplaga av mässan meddelar företaget att de kommer synas mer än de har gjort tidigare år. Då det handlar om en etikettmässa lägger Avery extra vikt på just sådana material.

30 procent återvunnen pet

Företaget visar upp rPet för självhäftande etiketter. Det är en liner där innehållet sägs komma från minst 30 procent återvunnen pet, enligt tillverkaren. I detta sammanhanget är linern bäraren (bakpapperet) av etiketten innan den appliceras. Materialet ska enligt företaget vara noga utvalt från konsument och hushållsavfall.

Avery lägger också vikt vid att visa frontmaterialet, rPE, som är helt tillverkat av återvunnen polyeten. Materialet, som lanserades i maj månad, är den yta på etiketten där information trycks i form av bilder, text streckkod med mera. Avery Dennison breddar också sin CleanFlake-portfölj. Denna innovation belönades med årets Recycling and Sustainability Award av organisationen FINAT och gör det möjligt att återvinna PET i ett slutet kretslopp.

Smarta etiketter

Vidare bygger Avery Dennison upp en interaktiv miljö med stort fokus på intelligenta etiketter. Nya produkter med RFID- och NFC-teknik samt andra tekniklösningar visas upp i vad de kallar är framtidens matbutik. Enligt företaget genomsyras den fiktiva butiken av effektivitet, snabbhet, lagerkontroll och smidig utcheckning vid kassan. Avery visar bland annat RFID-märkning på metall och förpackade vätskor, och en mikrovågsugnssäker etikett med RFID som trots att den värms upp kan ge värdefull information såsom spårbarhet.

Företaget kommer också tala om det nyligen ingångna samarbetet med Pragmatic som utvecklar flexibel elektronik för insättning i förpackningar.

Fotnot: Finat är en europeisk organisation riktad mot den självhäftande etikettindustrin.

 

 

Läs vidare

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker