Hållbara och smarta etiketter

PUBLICERAD: 23 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Avery Dennison storsatsar på årets Labelexpo-mässa, 24-27 september, i Bryssel.

Materialutvecklaren Avery Dennison bygger upp en fiktiv butiksmiljö för att visa nya intelligenta etikettlösningar och hur det kommer att förändra vårt sätt att handla. Det blir också visning av hållbara material med två nya innovationer.

Making a Material Difference – så lyder temat för Avery Dennison när de ställer ut på Labelexpo. Och under denna upplaga av mässan meddelar företaget att de kommer synas mer än de har gjort tidigare år. Då det handlar om en etikettmässa lägger Avery extra vikt på just sådana material.

30 procent återvunnen pet

Företaget visar upp rPet för självhäftande etiketter. Det är en liner där innehållet sägs komma från minst 30 procent återvunnen pet, enligt tillverkaren. I detta sammanhanget är linern bäraren (bakpapperet) av etiketten innan den appliceras. Materialet ska enligt företaget vara noga utvalt från konsument och hushållsavfall.

Avery lägger också vikt vid att visa frontmaterialet, rPE, som är helt tillverkat av återvunnen polyeten. Materialet, som lanserades i maj månad, är den yta på etiketten där information trycks i form av bilder, text streckkod med mera. Avery Dennison breddar också sin CleanFlake-portfölj. Denna innovation belönades med årets Recycling and Sustainability Award av organisationen FINAT och gör det möjligt att återvinna PET i ett slutet kretslopp.

Smarta etiketter

Vidare bygger Avery Dennison upp en interaktiv miljö med stort fokus på intelligenta etiketter. Nya produkter med RFID- och NFC-teknik samt andra tekniklösningar visas upp i vad de kallar är framtidens matbutik. Enligt företaget genomsyras den fiktiva butiken av effektivitet, snabbhet, lagerkontroll och smidig utcheckning vid kassan. Avery visar bland annat RFID-märkning på metall och förpackade vätskor, och en mikrovågsugnssäker etikett med RFID som trots att den värms upp kan ge värdefull information såsom spårbarhet.

Företaget kommer också tala om det nyligen ingångna samarbetet med Pragmatic som utvecklar flexibel elektronik för insättning i förpackningar.

Fotnot: Finat är en europeisk organisation riktad mot den självhäftande etikettindustrin.

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x