Hållbara och smarta etiketter

PUBLICERAD: 23 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Avery Dennison storsatsar på årets Labelexpo-mässa, 24-27 september, i Bryssel.

Materialutvecklaren Avery Dennison bygger upp en fiktiv butiksmiljö för att visa nya intelligenta etikettlösningar och hur det kommer att förändra vårt sätt att handla. Det blir också visning av hållbara material med två nya innovationer.

Making a Material Difference – så lyder temat för Avery Dennison när de ställer ut på Labelexpo. Och under denna upplaga av mässan meddelar företaget att de kommer synas mer än de har gjort tidigare år. Då det handlar om en etikettmässa lägger Avery extra vikt på just sådana material.

30 procent återvunnen pet

Företaget visar upp rPet för självhäftande etiketter. Det är en liner där innehållet sägs komma från minst 30 procent återvunnen pet, enligt tillverkaren. I detta sammanhanget är linern bäraren (bakpapperet) av etiketten innan den appliceras. Materialet ska enligt företaget vara noga utvalt från konsument och hushållsavfall.

Avery lägger också vikt vid att visa frontmaterialet, rPE, som är helt tillverkat av återvunnen polyeten. Materialet, som lanserades i maj månad, är den yta på etiketten där information trycks i form av bilder, text streckkod med mera. Avery Dennison breddar också sin CleanFlake-portfölj. Denna innovation belönades med årets Recycling and Sustainability Award av organisationen FINAT och gör det möjligt att återvinna PET i ett slutet kretslopp.

Smarta etiketter

Vidare bygger Avery Dennison upp en interaktiv miljö med stort fokus på intelligenta etiketter. Nya produkter med RFID- och NFC-teknik samt andra tekniklösningar visas upp i vad de kallar är framtidens matbutik. Enligt företaget genomsyras den fiktiva butiken av effektivitet, snabbhet, lagerkontroll och smidig utcheckning vid kassan. Avery visar bland annat RFID-märkning på metall och förpackade vätskor, och en mikrovågsugnssäker etikett med RFID som trots att den värms upp kan ge värdefull information såsom spårbarhet.

Företaget kommer också tala om det nyligen ingångna samarbetet med Pragmatic som utvecklar flexibel elektronik för insättning i förpackningar.

Fotnot: Finat är en europeisk organisation riktad mot den självhäftande etikettindustrin.

 

 

Läs vidare

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup