Hälften återvunnet material i Paxxos sopsäckar

PUBLICERAD: 1 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Paxxos säckar behåller samma styrka trots femtio procent återvunnet material.|Henrik Péters är vd för Paxxo. Foto: Charlotte Carlberg Bang|Henrik Péters är vd för Paxxo. Foto: Charlotte Carlberg Bang|Henrik Péters är vd för Paxxo. Foto: Charlotte Carlberg Bärg.|Longopac är namnet på Paxxos sopsäcksystem. Det används på ett stort antal områden.

 

En stor andel återvunnen industriell plastråvara i Paxxos välkända säckar har visat sig vara en fullträff på flera sätt. Styrkan i det företaget kallar ”världens starkaste sopsäck” har behållits och CO₂-utsläppen har minskats kraftigt.

I Malmö tillverkas världens starkaste sopsäck, åtminstone enligt tillverkaren, Paxxo AB. Under det senaste året har företaget utvecklat, och testat, sopsäckar med femtio procent återvunnen industriplast, och resultatet är mycket lyckat. Trots att halva materialmängden är återvunnen råvara är säcken lika stark som den som är tillverkad av enbart ny råvara. Paxxo menar att man genom detta visar på att det går att få fram hållbara lösningar även för de mest extrema miljöerna. Jämfört med en vanlig sopsäck minskar dessutom CO₂-utsläppen med åttio procent.

”Tunt och starkt är ledord hos oss”, säger företagets vd Henrik Péters och konstaterar att det fungerar även med återvunnet material.

”Vi hade kanske kunnat ha ändå mer återvunnet material i säckarna, men här ligger vi optimalt för att behålla styrkan och kvaliteten på våra säckar”.

Paxxo tillverkar det hållbara säcksystemet Longopac för avfallshantering i allt från sjukhus till restauranger. Säckarnas höga styrka bygger på teknik som utvecklades redan på 1980-talet. I dag säljs företagets säckar och system över hela världen.

”Vi menar att det är viktigt att reducera mängden ny råvara i sopsäckar så mycket är möjligt. Faktum är att vi tycker att man som kund kan kräva att det ska finnas en viss mängd återvunnet material i en sopsäck”, säger Henrik Péters.

”Säckar med femtio procent återvunnet material kommer att bli vår nya standard med vissa undantag. Det som används till livs- och läkemedelshantering kommer bara att ha ny råvara”.

En studie gjord av TEM (bedriver problemorienterad och tvärvetenskaplig forskning, utbildning och utveckling inom området Teknik, Ekonomi och Miljö) på Lunds universitet visar att Longopac systemet ger låga utsläpp, till och med lägre än för säckar tillverkade av bioplast. Systemet minimerar spillet genom att säckarna alltid är helt fyllda och CO₂-utsläppen minskar kraftigt. Enligt Paxxo sparade företagets produkter över tretusen femhundra ton plast och koldioxidmängden minskade med tjugoett tusen ton under år 2020 genom minskad plaståtgång och hållbar tillverkning.

”En mer oväntad fördel med det återvunna materialet är att vi i tider av mycket stora prishöjningar på plastråvara, har kunnat hålla nere vårt behov av större prishöjningar på våra säckar. Lite har vi tvingats öka, men i förhållande till mycket annat i plastindustrin är det marginellt”, säger Henrik Péters.

Paxxos säcksystem har blivit världsledande för industridammsugare och reningsverk. Nästa steg är att bli standard för källsortering på kontor och arbetsplatser inom vård, industri och restaurang. Säckarna har enligt uppgift blivit populära bland många som sköter avfallshantering, eftersom arbetsmiljö och hygien blir bättre.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX