Göteborgstryckeriet: ”Där är vi konkurrenskraftiga i dag”

PUBLICERAD: 2 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Göteborgstryckeriets marknadschef Maria Iversén berättar om företagets boxkoncept.

I rampljuset hos Göteborgstryckeriet står företagets Eco Boxes och Rigid Boxes.
– Det här är framtiden. Att man jobbar med ett material och ändå göra en extremt premium och miljövänlig låda. Det går snabbt, det är konkurrenskraftiga priser och det blir en otroligt hög kvalitet, säger marknadschef Maria Iversén.

Göteborgstryckeriets marknadschef Maria Iversén berättar om företagets förpackningskoncept på Empack.

– Det är en hård låda som vi producerar helt automatiskt i Göteborg, Mölnlycke. Det enda som behövs är ett recyclable-material, några droppar miljögodkänd lim och eventuellt folie eller prägling. Sedan har du en riktigt riktigt snygg premiumlåda.

Kan kläs in

Som företagsnamnet anspelar så trycker företaget också, och boxarna kan även kläs in:

– Boxarna kan också kläs med något FSC-märkt överdrag, och ändå fortsätter det vara en exklusiv ekolåda.

– Det här är framtiden. Att man jobbar med ett material och ändå göra en extremt premium och miljövänlig låda. Det går snabbt, det är konkurrenskraftiga priser och det blir en otroligt hög kvalitet.

Automation i produktionen

Inget görs manuellt, utan allt är automatiserat i produktionen.

– Det här är en industri. Vi kan producera flera miljoner lådor men vi kan också producera hundra lådor.

Iversén säger att eftersom det rör sig om ett helt automatiskt produktionssätt så är de också konkurrenskraftiga prismässigt.

– Vi blir ju ofta jämförda med större volymer i exempelvis Asien. Där är vi konkurrenskraftiga i dag.

Enligt Maria Iversén har Göteborgstryckeriet alltid gjort sig kända för att trycka snygga trycksaker. Ofta är det komplicerat tryck med bra kvalitet på guldåtergivning och färgåtergivning. Med den kundbasen de redan hade med stora krav på tryckkvalitet, och som sedermera också hade förfrågningar inom förpackningsområdet, föll det sig naturligt att ta steget in på förpackningar för tolv år sedan.

”Unik i Norden”

Produktionslinan för att tillverka rigida boxar införskaffades för ett år sedan.
– Den är unik i Norden, säger hon och fortsätter:
– Vi gör ingenting standard. En kund kommer till oss och vill marknadsföra sitt varumärke i en snygg och skyddande förpackning. Då gör vi allt från konstruktion till en anpassad produkt för kunden.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker