Glass i runda lass

PUBLICERAD: 12 maj 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Cupforma

Cupforma Ice är Stora Ensos nya kartong för attraktiva glassförpackningar i olika storlekar. Den avancerade kartongstrukturen möjliggör en lägre ytvikt än normalt, vilket sparar råmaterial och skonar miljön. Väljer man den sockerrörsbaserad PE-Green som polyetenbestrykning kan man även ha förpackningen gjord av 100 procent förnybara råmaterial.

Medan vanliga glassförpackningar på 0,5 liter tillverkas av kartong med ytvikten 350 g/m2 kan man med nya Cupforma Ice använda en ytvikt på 290 g/m2 utan att kompromissa på egenskaperna. Den lägre vikten genererar besparingar för alla aktörer i leveranskedjan.

-Som några av världens ledande varumärken har visat är den runda formen en kraftfull varumärkesfaktor i glassbranschen. Kunderna kan nu välja den nya Cupforma Ice och få mer hållbara förpackningar. Kartongbägare som glassförpackningar är snyggt och användarvänligt.  De är lätta att öppna och stänga, så man behöver inte vara rädd för att skada fingrarna, vilket ofta sker vid användandet av plastförpackningar, säger Jaana Keskitalo, Segment Development Manager för fast food på Stora Enso.

Kartongförpackningar kan återvinnas. Förpackningar av Cupforma Ice med grön polyetenbestrykning kan återvinnas på samma sätt som andra fiberbaserade kartonger. Bestrykningen tillverkas av sockerrör, vilket innebär att inga råmaterial har fossilt ursprung. Cupforma Ice kan även användas för annan djupfryst mat.

På Interpack 2014 presenterar Stora Enso även en ny kartongkvalitet för mikrovågssäkra bägare. Cupforma Natura PP har en bestrykning som klarar uppvärmning i mikrovågsugn och därför är perfekt för soppor och annan mat och dryck som säljs i portionsförpackningar, till exempel kakao.

-Dagens hektiska livsstil och trenden att äta på språng har expanderat marknaden för portionsförpackad mat. De återvinningsbara mikrovågssäkra bägarna är ett miljövänligt alternativ för dessa produkter, säger Jaana Keskitalo.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x