Glass i runda lass

PUBLICERAD: 12 maj 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Cupforma

Cupforma Ice är Stora Ensos nya kartong för attraktiva glassförpackningar i olika storlekar. Den avancerade kartongstrukturen möjliggör en lägre ytvikt än normalt, vilket sparar råmaterial och skonar miljön. Väljer man den sockerrörsbaserad PE-Green som polyetenbestrykning kan man även ha förpackningen gjord av 100 procent förnybara råmaterial.

Medan vanliga glassförpackningar på 0,5 liter tillverkas av kartong med ytvikten 350 g/m2 kan man med nya Cupforma Ice använda en ytvikt på 290 g/m2 utan att kompromissa på egenskaperna. Den lägre vikten genererar besparingar för alla aktörer i leveranskedjan.

-Som några av världens ledande varumärken har visat är den runda formen en kraftfull varumärkesfaktor i glassbranschen. Kunderna kan nu välja den nya Cupforma Ice och få mer hållbara förpackningar. Kartongbägare som glassförpackningar är snyggt och användarvänligt.  De är lätta att öppna och stänga, så man behöver inte vara rädd för att skada fingrarna, vilket ofta sker vid användandet av plastförpackningar, säger Jaana Keskitalo, Segment Development Manager för fast food på Stora Enso.

Kartongförpackningar kan återvinnas. Förpackningar av Cupforma Ice med grön polyetenbestrykning kan återvinnas på samma sätt som andra fiberbaserade kartonger. Bestrykningen tillverkas av sockerrör, vilket innebär att inga råmaterial har fossilt ursprung. Cupforma Ice kan även användas för annan djupfryst mat.

På Interpack 2014 presenterar Stora Enso även en ny kartongkvalitet för mikrovågssäkra bägare. Cupforma Natura PP har en bestrykning som klarar uppvärmning i mikrovågsugn och därför är perfekt för soppor och annan mat och dryck som säljs i portionsförpackningar, till exempel kakao.

-Dagens hektiska livsstil och trenden att äta på språng har expanderat marknaden för portionsförpackad mat. De återvinningsbara mikrovågssäkra bägarna är ett miljövänligt alternativ för dessa produkter, säger Jaana Keskitalo.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx