Glada Bonden mejeri i Boxholm har nyligen lanserat ”Äkta Boxholms ost” med förpackningar som med ett muntligt tillstånd prytts med Boxholms kommunvapen. Men nu har Boxholms kommunfullmäktige ändrat tillståndet och förbjuder mejeriet att använda kommunvapnet på sina ostförpackningar.
Glada Bonden mejeri har använt kommunvapnet som en symbol för att tydliggöra att tillverkningen sker på orten, men nu går man kommunen till mötes och förändrar utseendet på förpackningarna.
”Vi är stolta över att föra vidare den traditionella osttillverkning, som Boxholm haft sedan 1890, och därför är det viktigt att på alla sätt visa att Äkta Boxholms ost är tillverkad i just Boxholm. Kommunvapnet var en del av det, men vi kan förstå tankarna bakom beslutet”, säger Glada Bondens ordförande Anders Birgersson.
Glada Bonden mejeri skriver den 6 november i ett pressmeddelande att ostförpackningar med kommunvapnet kommer att fasas ut successivt under den närmaste tiden och beräknas ha försvunnit på butikshyllorna inom några veckor.
”Vi heter ju ´Äkta Boxholms´, så vi tror att konsumenterna hittar rätt ändå. Det var fint att få använda vapnet initialt, men nu har vi hittat en annan symbolik, som vi tycker fungerar väl så bra för att manifestera den verkliga kopplingen till ort och ursprung”, säger Anders Birgersson.
Glada Bonden mejeri lanserade ”Äkta Boxholms ost” så sent som i slutet av september i år och återupplivade därmed en gammal osttillverkningstradition med rötter tillbaka till 1890. Vid dåvarande Boxholms mejeri tillverkades under många år flera olika typer av ostar, däribland det som 1952 blev Sveriges första kommersiellt producerade gräddost.
Bland ostarna som Glada Bonden mejeri nu tillverkar och marknadsför finns också vad man kallar ”Äkta Boxholms Gräddost” – och det är en produkt som inte gått väl hem hos mejerijätten Arla, som anmält Glada Bonden mejeri för varumärkesintrång. Arla menar att det föreligger stor risk för förväxling med Arlas gräddost.
Men Glada Bonden mejeri tillbakavisar anklagelserna om intrång i Arlas varumärke och säger att man ska fortsätta att sälja och marknadsföra sin ost som ”Äkta Boxholms Gräddost”.
”Att Glada Bondens ost tillverkas i Boxholm – där det ystats ost sedan urminnes tider – är något vi är oerhört stolta över. Glada Bonden mejeri har givetvis rätt att på förpackningar och i marknadsföring uppge var osten tillverkas och även vilken sorts produkt det är fråga om, nämligen gräddost. Glada Bonden mejeris ostförpackning är också utformad på ett sätt som skiljer sig åt från Arlas ostförpackning”, skriver Glada Bonden mejeri på sin hemsida.
Hur Arla reagerar på detta besked från Glada Bonden mejeri är ännu inte klart, men sista ordet i ”gräddoststriden” torde inte vara sagt…