
Forskare vid IVL och Profu har tagit fram en guide för Naturvårdsverket. Guiden är tänkt att ge handfasta tips och råd kring plast för förpackningskonstruktörer, designers men även inköpare och upphandlare.
– En designer som ska välja rätt typ av plast till en produkt behöver ta hänsyn till dess klimatpåverkan men även andra miljöaspekter och om den går att återanvända eller materialåtervinna. I den här guiden finns många tips och råd för hur man kan resonera vid val av material till en specifik produkt, säger Emma Strömberg, forskare på IVL som har varit med och skrivit guiden, i ett pressmeddelande.
Engångsartiklar och förpackningar
Guiden är framtagen av forskare vid Profu och IVL Svenska Miljöinstitutet och går att ladda ner på Naturvårdsverkets hemsida. Syftet är att vägleda dels designer och konstruktörer, dels inköpare och upphandlare i deras val av plast. Guiden omfattar å ena sidan produkter som engångsartiklar och förpackningar. Å andra sidan artiklar som används inom vård och friluftsliv samt byggprodukter och möbler.
Återvinningsbar plast
Syftet, vad plasten ska användas till, avgör vilka miljöaspekter som väger tyngst, skriver IVL och tar en förpackning som exempel. Den har oftast en kort livslängd, vilket gör att den i första hand behöver vara gjord av en plast som går att återvinna.
– Vid val av material kan man fundera på om man kan använda biobaserad plast, som är gjord av exempelvis sockerrör eller majs, istället för fossilbaserad. Man ska dock undersöka om denna plast kan återvinnas eller om den behöver vara biologiskt nedbrytbar, och då ha i åtanke att industriell kompostering kan krävas för att bryta ner den – en lösning som inte finns tillgänglig i Sverige, säger Emma Strömberg.