
En jätte inom livsmedelsförpackningar lanserar ett helt nytt, så kallat one-line koncept, där alla processer koordineras med varandra i en enda produktionslinje.
Steffen Bamberger, chef för PM Automation, säger att den nya skär- och packningslinjen innehåller en rad nya innovationer, men att det är förmågan att få det hela att spela ihop som gör linjen till något speciellt. Han säger:
– Vi har skapat ett modulsystem som består av ett antal olika enheter som kan sättas ihop nästan godtyckligt. Det gör att vi, med samma element, kan konfigurera ett antal olika lösningar utifrån kundens behov. Det gör det lättare för oss att ta fram ett antal varianter och därmed lättare och snabbare för kunderna att komma åt systemet.
På interpack visades som sagt en skär- och förpackningsslinje för till exempel kallskuret, ostar och annat som ska skäras i skivor och läggas i brickor. Efter kapning läggs skivorna ut i staplar eller förskjuts (shinglas) och körs via transportband till en buffert, där de enskilda staplarna lyfts upp i tråg via en robot. Trågen körs sedan in för förslutning och kvalitetskontroll innan de läggs i lådor.
Varje korv har ett slut
Bufferten är en av innovationerna som möjliggör automatisk produktion. För som Steffen Bamberger säger, varje korv har ett slut. Så det blir korta uppehåll i kapningsprocessen. Men genom att justera hastigheten i resten av processen – och utnyttja bufferten – kan den köras kontinuerligt, vilket är bra för produktionen som helhet och speciellt för energiförbrukningen.
En annan innovation är de konfigurerbara robotarna, OptiRobot 6000, som lyfter pålägget från bufferten till trågen. Det är treaxliga robotarmar med gripdon anpassade efter det material de ska plocka upp. Robotarna är kamerastyrda.
En tredje innovation är ett icke-invasivt test av syrehalten i de färdiga förpackningarna. Med andra ord kan PowerSort automatiskt testa omförpackningen är tät. Förpackningar som inte uppfyller kvalitetskraven sorteras automatiskt bort. De andra förpackningarna sänds vidare för distribution.
En länk i hållbar utveckling
GEA beskriver själva systemet som en del i utvecklingen för ökad hållbarhet. Den genomförda integrationen och samordningen gör att den totala energiförbrukningen sjunker hävdar GEA. Dessutom arbetar de målmedvetet med att integrera större hållbarhet i sitt materialval och har ett företagsmål att vara helt CO2-neutrala år 2040.
Nytt testcenter
GEA har även etablerat ett nytt testcenter, XLAB. Det är 1 500 m2 stort och tanken är att man kan visa livedemonstrationer och testa olika kundförfrågningar.
– Vi är glada över att öppna vårt nya teknikcenter efter en byggfas på bara ett halvår. Med XLAB tar vi produkttestning för våra nationella och internationella kunder till en helt ny nivå. En speciell egenskap är den nya 500 m2 luftkonditionerade hallen, som kan kylas ner till fryspunkten och möjliggör kundtestning under realistiska förhållanden, säger Moritz Krunke, vd för GEA:s Wallau-anläggning.