GEA visar helautomatisk skär- och packningslinje på interpack

PUBLICERAD: 5 maj 2023
UPPDATERAD: 5 maj

 

Steffen Bamberger, chef för PM Automation, säger att den nya skär- och fyllningslinjen innehåller ett antal nya innovationer, bland annat den nya OptiRobot 6000. Foto: Søren Winsløw

En jätte inom livsmedelsförpackningar lanserar ett helt nytt, så kallat one-line koncept, där alla processer koordineras med varandra i en enda produktionslinje.

Steffen Bamberger, chef för PM Automation, säger att den nya skär- och packningslinjen innehåller en rad nya innovationer, men att det är förmågan att få det hela att spela ihop som gör linjen till något speciellt. Han säger:

– Vi har skapat ett modulsystem som består av ett antal olika enheter som kan sättas ihop nästan godtyckligt. Det gör att vi, med samma element, kan konfigurera ett antal olika lösningar utifrån kundens behov. Det gör det lättare för oss att ta fram ett antal varianter och därmed lättare och snabbare för kunderna att komma åt systemet.

På interpack visades som sagt en skär- och förpackningsslinje för till exempel kallskuret, ostar och annat som ska skäras i skivor och läggas i brickor. Efter kapning läggs skivorna ut i staplar eller förskjuts (shinglas) och körs via transportband till en buffert, där de enskilda staplarna lyfts upp i tråg via en robot. Trågen körs sedan in för förslutning och kvalitetskontroll innan de läggs i lådor.

Varje korv har ett slut

Bufferten är en av innovationerna som möjliggör automatisk produktion. För som Steffen Bamberger säger, varje korv har ett slut. Så det blir korta uppehåll i kapningsprocessen. Men genom att justera hastigheten i resten av processen – och utnyttja bufferten – kan den köras kontinuerligt, vilket är bra för produktionen som helhet och speciellt för energiförbrukningen.

En annan innovation är de konfigurerbara robotarna, OptiRobot 6000, som lyfter pålägget från bufferten till trågen. Det är treaxliga robotarmar med gripdon anpassade efter det material de ska plocka upp. Robotarna är kamerastyrda.

En tredje innovation är ett icke-invasivt test av syrehalten i de färdiga förpackningarna. Med andra ord kan PowerSort automatiskt testa omförpackningen är tät. Förpackningar som inte uppfyller kvalitetskraven sorteras automatiskt bort. De andra förpackningarna sänds vidare för distribution.

En länk i hållbar utveckling

GEA beskriver själva systemet som en del i utvecklingen för ökad hållbarhet. Den genomförda integrationen och samordningen gör att den totala energiförbrukningen sjunker hävdar GEA. Dessutom arbetar de målmedvetet med att integrera större hållbarhet i sitt materialval och har ett företagsmål att vara helt CO2-neutrala år 2040.

Nytt testcenter

GEA har även etablerat ett nytt testcenter, XLAB. Det är 1 500 m2 stort och tanken är att man kan visa livedemonstrationer och testa olika kundförfrågningar.

– Vi är glada över att öppna vårt nya teknikcenter efter en byggfas på bara ett halvår. Med XLAB tar vi produkttestning för våra nationella och internationella kunder till en helt ny nivå. En speciell egenskap är den nya 500 m2 luftkonditionerade hallen, som kan kylas ner till fryspunkten och möjliggör kundtestning under realistiska förhållanden, säger Moritz Krunke, vd för GEA:s Wallau-anläggning.

Läs vidare

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem

Leibinger kallar sin nya IQ Jet för världens första intelligenta kodnings- och märkningssystem.
Maskinx

Fujifilms största förvandling på tjugofem år

Det var första gången någonsin som Fujifilm höll en presskonferens på Interpack i Düsseldorf. Man satsar nu på förpackningsindustrin.
Fuji 2x

Fallna löv i städer blir råvara till papper

Det ukrainska start-up företaget Releaf har kommit långt med sitt projekt att tillverka förpackningspapper av fallna löv. Packnews träffade dem på årets interpack.
Alexanderx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}