Gaia expanderar och förstärker projektet ”Biodolomer for LIFE”

PUBLICERAD: 24 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Gaias VD Peter Stenström (t.v.) och företagets grundare Åke Rosén var stolta över den nya fabriken och det ökade samarbetet inom  projektet ”Biodolomer for LIFE”. (Bild Bo Wallteg)|Åke Rosén är framgångsrik entreprenör och har bland annat grundat företag som Ecolean och Gaia Biomaterials. (Bild Bo Wallteg)

Bioplastföretaget Gaia BioMaterials AB har tredubblat ytan i sin fabrik i Helsingborg för att möta den ökade efterfrågan på företagets patenterade nedbrytbara biomaterial Biodolomer®.

I samband med pressvisningen av den nya fabriken kunde Gaias VD Peter Stenström och bolagets grundare Åke Rosén dessutom stolta meddela att man inlett ett samarbete med det regionala energibolaget Öresundskraft AB, som nu går in som ny partner tillsammans med Gaia och NSR AB i det EU-sponsrade projektet ”Biodolomer for LIFE”.

Inom projektet ska Öresundkraft med hjälp av Gaias fossilfria material som alternativ till fossil plast drastiskt kunna minska sina utsläpp av koldioxid i företagets kraftvärmeverk samtidigt som renhållnings- och miljöföretaget NSR kan förbättra återvinningsgraden för matavfall.

I ett pressmeddelande skriver Gaia att samarbetet mellan dessa tre innovativt miljötänkande företag understryker Helsingborg stads ambition att ligga i framkant för miljön i Sverige – något som redan renderat staden priset som årets miljöstad två år i rad.

”Vi är stolta över att Helsingborg än en gång visat att man vill vara föregångare inom miljötänk. Med Öresundskraft får vi sista pusselbiten till att bilda ett verkligt ´dream team´ inom projektet, med stor potential för samtliga inblandade att ytterligare stärka sina respektive positioner på miljöområdet”, säger Peter Stenström, VD på Gaia.

Fakta om projektet ”Biodolomer for LIFE” 
Projektet ska demonstrera hur ett nytt och innovativt fossilfritt biomaterial kan vara ett alternativ till att ersätta fossila, icke-förnybara och energiintensiva plaster och plastförpackningar. Projektet kommer att visa hur Biodolomer® kan produceras och valideras genom fyra kommersiella produkter för att visa på möjligheterna för den europeiska plast- och förpackningsindustrin.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX