Gaia Biomaterials lanserar nytt koncept för mikrovågsvärmning

PUBLICERAD: 5 oktober 2022
UPPDATERAD: 11 januari

Biotechföretaget Gaia BioMaterials AB från Helsingborg lanserar på Scanpack 2022 en termoformbar version av sitt biomaterial Biodolomer® som klarar mikrougnsvärme. Gaia uppger att lösningen, som man kallar en världsnyhet, även har förutsättningar att klara certifieringen för hemkompostering.

Bakom den uppmärksammade nyheten ligger en lång och utmanande utvecklingsprocess, där Gaia med sitt unika materialrecept i kombination med en ny och egenutvecklad produktionsutrustning till slut – och lagom till Scanpack! – kunde knäcka koden och presentera ett helt nytt användningsområde för Biodolomer-materialet.

Peter Stenström är VD och medgrundare i Gaia. (Bild Gaia)

”Det vi presenterar på Scanpack är resultatet av att vi kombinerat gedigna kunskaper inom materialutveckling och förpackningsteknik med den senaste tekniken inom materialproduktion. Vi har, ända sedan företagets grundande, närt en vision om ett mikrovågsugnssäkert material, som även klarar av att brytas ner i en hemkompost. Steg för steg har vi närmat oss målet genom att justera materialet och produktionsprocessen”, säger Gaias VD och medgrundare Peter Stenström.

Under resans gång har ett flertal prototyper med Biodolomer utvecklats, exempelvis den fibervariant som presenterades på Scanpack 2018, men det stora genombrottet kom under 2020, när den första PLA-fria versionen av Biodolomer för termoformning såg dagens ljus. Den Biodolomer-versionen uppvisade många av de egenskaper, som den version, som nu presenterats på Scanpack, besitter, men saknade möjligheten att användas i mikrovågsugn och för varm mat och dryck.

”Vi var ganska på det klara med vilka justeringar, som behövde göras redan på det stadiet, men saknade den nödvändiga maskinparken”, säger Konrad Rosén, FoU-Chef på Gaia.

Parallellt med utvecklingen av Biodolomer-materialet hade Gaia även arbetat med att ta fram en ny compounder, med vilken man hoppas kunna få oanade möjligheter att utveckla nya materialegenskaper. Gaia uppger att det alltid finns risker involverade, när man designar en ny maskin, men Åke Rosén, företagets medgrundare och upphovsman till Biodolomer®, hade en tydlig idé kring hur han ville att maskinen skulle se ut.

Och med den nya maskinen installerad och på plats i fabriken i Helsingborg har Gaia oförtrutet arbetat vidare med att optimera recepturen, med siktet inställt på att ta fram ett material som löser den gordiska knuten i avvägningen mellan värmetålighet och komposterbarhet. Och resultatet finns nu att beskåda på Scanpack.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx