FTI lanserar webbskola i förpackningsåtervinning

PUBLICERAD: 5 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Webbutbilningen ”Åter-Vinneriet” finns nu i en betaversion på FTI:s hemsida.
|”Det ska bli väldigt roligt att höra vad användarna tycker om Åter-Vinneriet”

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) lanserar i slutet av maj en utbildning på webben som man kallar ”Åter-Vinneriet” och som alla intresserade, såväl privatpersoner som föreningar, organisationer, etc., ska kunna ta del av och få ett  intyg på att man är en kunnig återvinnare av förpackningar och tidningar.

Redan nu finns en betaversion av ”Åter-Vinneriet” på FTI:s hemsida. Där kan intresserade få vara med som betatestare och påverka slututvecklingen av återvinningsskolan. Under betaperioden kommer fler användare att släppas på löpande, och responsen från användarna styr det avslutande utvecklingsarbetet.

”Det är första gången som vi på FTI släpper en webbfunktion i betaversion och jag skulle ljuga om jag sa att det inte är lite nervöst. Åter-Vinneriet är inte färdig, inte perfekt än. Men det är helt i linje med vår strategi att hela tiden arbeta med att utveckla vår verksamhet tillsammans med dem som drar nytta av våra tjänster”, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

Enligt en undersökning som FTI gjort tillsammans med Naturvårdsverket och Avfall Sverige säger 91 procent av svenskarna att de sorterar sitt avfall. Bäst är man på återvinning av förpackningar och tidningar. Men samtidigt är många osäkra på om de gör rätt och om det arbete man gör, är bra för miljön. Genom FTI:s nya digitala utbildning kan invånarna nu få unika kunskaper i hur återvinning av förpackningar och tidningar sker och dessutom få ett intyg, som bevisar deras kunskap. Ett intyg som dessutom kan vara av värde, när man söker arbete. 

Betaversionen är gratis, liksom den slutliga utbildningen är tänkt att vara. Utbildningen är i första hand utvecklad för idrottsföreningar och ideella föreningar, som arbetar i samverkan med FTI, men suget efter kunskapen är så stort att FTI beslutat att öppna utbildningen för alla, som vill bli bättre på att värna miljön.

”Det ska bli väldigt roligt att höra vad användarna tycker om Åter-Vinneriet. Vi vill veta vad som funkar bra och vad som funkar sämre, vad man absolut vill ha kvar och vad man saknar. Detta är första steget på en toppenutbildning”, avslutar Annica Dahlberg.

Elever på Nackademin är redan i full gång att som betatestare testa utbildningen. Är du också en av dem som vill delta som betatestare kan du göra det genom att gå in på www.ftiab.se/atervinneriet

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x