Front Pacs vd: ”Du ska attrahera alla sinnena”

PUBLICERAD: 24 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Martin Enocson, vd på Front Pac säger att de försöker tänka nytt i coronatider. Flera nya förpackningslösningar har utvecklats under året. Foto: Claes Nordström

När coronasmittan slog till valde Arlövsbaserade Front Pac att möta inbromsningen i ekonomin med optimism och påhittighet utifrån sin befintliga produktion. De kör på i samma regi, men har samtidigt utvecklat smarta förpackningskonstruktioner för restauranger och vårdinrättningar.

Wellpapp- och kartongkonverteraren Front Pac levererar förpackningar till hela världen från Arlöv utanför Malmö. Målet för innevarande år var att spräcka 300-miljonersvallen i omsättning samtidigt som företaget har expansionsplaner på lut. Det målet ligger i högsta grad kvar, enligt vd:n Martin Enocson. Dock, när nu ekonomin har bromsat in, så lär det ta lite längre tid. När coronaviruset nådde Europa började företaget gnugga sina geniknölar, tänka nytt, och ta fram nya produkter istället för att bara försöka rida ut stormen med det de producerar till vardags.

– Det är väl det som är det roliga med oss. Vi väljer att inte se på det här som orostider, utan vi ser på det som en biljett. Nu kanske man inte ska säga så för det drabbar oss självklart också, och jättemånga andra. Men istället får man bara acceptera att när vissa marknader inte köper, ja då får man hitta andra lösningar, säger han och tillägger att känningarna till följd av coronans utbredning var som störst när industrin tvärstannade.

– Ungefär i mars och april hade vi vår dipp, men sedan kom vi igång igen. Vi kanske inte är riktigt uppe på de nivåerna vi hade tänkt att vara, men vi klarar oss och har hyfsad beläggning.

Förpackningar till industrin

Front Pac är traditionellt stora på förpackningar till fordons- och tillverkningsindustrin med allt från industriartiklar, skruvar och kullager.
– Vi producerar egentligen till alla som är måna om sitt varumärke. Ett kullager kanske inte hamnar ute i en butikshylla, men har du ett starkt varumärke så vill du ändå lyfta fram varumärket med en bärkraftig och kvalitativ förpackning som ska levereras till hela världen.

 

[metaslider id=”36533″]

 

En annan stor del av försäljningen är inom dryckessegmentet. Mycket handlar om att ta fram premiumförpackningar till vin- och spritaktörernas varumärken. Front Pac gör exempelvis mängder med wellförpackningar till boxviner:

– Där har vi sett ett uppsving under coronatiden. Folk handlar mer på Systembolaget än att gå ut på restauranger och barer, vilket har gjort att bag in box-vinerna har ökat. Juni var en bra sommarmånad och det lär augusti och september också vara.

Att köpa bag in box-vin är vanligt i Sverige men inte överallt i Europa. Men Enocson ser en ökning.

– Det växer, vi ser en tillväxt på kontinenten nu också. Vi hade nästan gått åt andra hållet i Sverige, men nu under corona så har konjunkturen svängt igen. Det handlar i stort om hur dyra viner man köper.

Plastdebatt förändrar marknaden

Debatten om plastens vara eller icke vara var en het potatis redan i fjol. Martin Enocson säger att Front Pac hade förhoppningar på att 2020 skulle förändra marknaden på allvar.

– Det var otroligt många företag som drog igång projekt för att minimera plasten i förpackningarna, eller byta ut plasten till annat material. Men sedan kom coronaviruset. Planerna har inte förändrats, men de har ju skjutits fram i alla fall.

– Vi tror att när man återgår till ett mer normalt schema så kommer de här projekten att komma igång med full fart igen.

Front Pac gör massor med wellförpackningar för boxviner som kommer med folieringar, präglingar eller känslan av annan struktur än papper. Foto: Pressbild
Flera nya lösningar

Front Pac har dock inte varit sysslolösa under året. Sign&Print har tidigare berättat om företagets nya take away-låda. Den kommer i en standardmodell men går också att anpassa till olika varianter efter kundens önskemål och med tryck. Martin Enocson säger att den har blivit populär och olika restauranger har börjat använda den i cateringsyfte. Åtskilliga tusen lådor har producerats.

– Just nu för vi diskussioner med en stor hamburgerkedja som också vill börja använda den. De ser fördelar med att maten hålls varm bra i en wellpapplåda.

En annan produkt föddes ur frågeställningen; Hur kan vi använda vårt kunnande för att ta fram ett fungerande visir? Det mynnade ut i ett samarbete med Oppboga Bruk – ett visir i kartong och plast.

– Det är lite unikt. Det finns många exempel på visir som använder sig av tjock plast. Vi använder istället papper som en bärare med en mycket tunnare plastfilm på som ändå uppnår samma skydd. Visiret är godkänt att användas nu under covid-19 enligt arbetsmiljö- verkets föreskrifter.

– Visiret är väldigt kostnadseffektivt, vi kan leverera dem för drygt en euro per styck vilket gör att det är väldigt attraktivt till allt från hemtjänst till andra typer av verksamheter.

Det här är ämnat för dem som springer mellan många olika patienter och vårdtagare. Försäljningen drog igång i början av sommaren. I dagsläget används den ute i några enstaka kommuner.

– Vi tittar inte bara på Sverige utan vi går även utanför Sveriges gränser.

– Det är väl det som corona har aktualiserat – hur vi skapar nya marknader. Det är inget ben som vi brukar stå så tungt på, utan det handlar mer om våra kreativa tankar som har tagit fart.

Produkt för pizzerior

Ett tredje sådant exempel, som ligger i linje med lösningar för att fasa ut plasten, kom till på den lokala pizzerian:

– Vi satt och käkade pizza till lunch och började diskutera att ofta när man köper fler än en pizza så får man dem i en plastpåse. Så vi tog fram ett pizzasvep i kartong som gör att man enkelt kan bära hem upp till fyra pizzor. Pizzorna hålls på plats och du har samtidigt ett handtag för att kunna bära dem. Samtidigt får du en produkt som är miljöriktig och gör att man frångår plastpåseskatten.

 

Beläggningen i produktionen har ökat efter att företaget såg en viss nedgång i mars-april. Foto: Claes Nordström

Martin Enocson pekar ut två saker som varumärkesägarna efterfrågar avseende förpackningens utseende.

– Dels den cirkulära ekonomin, att rent materialmässigt ersätta plasten med kartongförpackningar för att kunna återvinna förpackningarna. Dels att synas i butiken med folieringar, präglingar eller att ha ett material med struktur som ger en annan känsla än ett slätt papper. Det kan vara till exempel linneprägligar eller en annan typ av präglingar.
Enocson säger att matta ytor är väldigt populärt, exempelvis på bag in box-lådor.

– Vi har köpt mycket med ögonen, men fingrarna är också mycket viktiga. Nuförtiden vill du ha en viss känsla när du tar i förpackningen. Och det får du med en matt yta men så kanske du har en foliering eller blindprägling också. Så det är egentligen kontrasterna du är ute efter. Du ska attrahera alla sinnena.

Senaste nytt

Israels krig tvingar Landa Digital Printing att minska personalen kraftigt

Landa Digital Printing (LDP) står inför en smärtsam effektiviseringsprocess genom att säga upp över 100 av sina 500 anställda, skriver den israeliska finanstidningen Globes.
Landa_01x
Israels krig tvingar Landa Digital Printing att minska personalen kraftigt

Premiär i Indien för inhemsk produktion av bioplasten PLA

I Kumbhi i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien bygger man nu landets första inhemska produktionsanläggning för den mjölksyrabaserade bioplasten PLA (polylaktid). När anläggningen står färdig kommer den att kunna producera 80 000 ton PLA om året.
indisk-pla-toppx
Premiär i Indien för inhemsk produktion av bioplasten PLA

Ny design lyfter fram hantverket bakom GØLs produkter

Danish Crowns varumärke GØL lanserar nya förpackningar för korv, salami och salamisnacks. En mer transparent design lyfter fram hantverket bakom produkterna samtidigt som den gör det enklare för konsumenterna att snabbt hitta vad de söker.
GÖL-ny design1
Ny design lyfter fram hantverket bakom GØLs produkter

FlexLinks Mixed Palletizer visades för första gången i Europa på IPACK-IMA

Hur bygger man en säker pallast med förpackningar som har olika storlek? Det är en fråga som ställs hos logistik- och distributionsföretag. FlexLink har en intressant lösning som man visade för första gången i Europa på mässan IPACK-IMA i Milano nyligen.
Valero
FlexLinks Mixed Palletizer visades för första gången i Europa på IPACK-IMA

Läs vidare

Senzanis nya teknik klarar att tillverka kartongförpackningar i alla former

Senzani är en anrik italiensk tillverkare av kartongresningsmaskiner. På IPACK-IMA presenterade man en intressant nyhet bestående både av en maskinlösning och en kartongförpackning som kan fås nästan i vilket form som helst.
Senzani1x
Senzanis nya teknik klarar att tillverka kartongförpackningar i alla former

Heineken säkrar kontinuitet i produktionen i Sevilla med 3D-printing

Med över 150 bryggerier världen över är Heineken en av de största globala ölproducenterna. Bryggeriet i spanska Sevilla producerar välkända varumärken som Cruzcampo, Desperados, Heineken och Amstel. Där har förpackningschefen Juan Padilla González infört 3D-printing för att öka drifttiden och effektiviteten.
innovation-showcasex
Heineken säkrar kontinuitet i produktionen i Sevilla med 3D-printing

Nytt system försluter kartongförpackningen utan lim eller tejp

En spännande nyhet på IPACK-IMA finns hos det italienska företaget Tiber Pack. Nicetuck är en egenutvecklad teknik som stänger och låser kartongförpackningar utan behov av lim eller tejp.
T1xx
Nytt system försluter kartongförpackningen utan lim eller tejp

Ett kaffe med rejält tryck i

Förpackningstryckeriet Cabassi i Finland har lyckats trycka påsar med kaffebläck. 
biopainovari-innovaatio_kai-lankinenx
Ett kaffe med rejält tryck i