Franska Arkema köper lim- och kemikoncernen Bostik

PUBLICERAD: 8 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Bostik rankas som världens tredje största producent och leverantör av limsorter|bland annat förpackningslim.|Bernard Pinatel kvarstår som VD i Bostik och blir dessutom chef för Arkemas affärsområde High Performance Materials.

Franska koncernen Arkema SA, med huvudsäte i Columbes, meddelar i en pressrelease att man slutfört köpet av lim- och kemikoncernen Bostik Group, som också har huvudsäte i Frankrike. Säljare är franska kemikoncernen Total SA.
Den totala köpesumman uppgår till 2 miljarder US dollar fördelade på två obligationsemissioner om 800 miljoner dollar vardera samt en aktiekapitalsökning på 400 miljoner dollar.

Bostik kommer att fortsätta inom Arkemas affärsområde High Performance Materials som en ny affärsenhet under beteckningen Specialty Adhesives.

Bernard Pinatel, VD och koncernchef i Bostik, kvarstår som VD och kommer dessutom att bli ny chef för High Performance Materials, där han efterträder Pierre Chanoine, som går i pension. Bernard Pinatel kommer också att ingå i Arkemas exekutiva ledningsgrupp.

”Det är med stort nöje vi välkomnar Bostik och dess medarbetare. Jag tror starkt på kvaliteten och utvecklingspotentialen i Bostik, som utgör en lovande tillväxtplattform för framtiden”, säger Arkemas ordförande och VD Thierry Le Henaff i en kommentar.

Arkema beräknar att Bostiks verksamheter ska öka den sammanlagda koncernomsättningen med 1,71 miljarder dollar till en total omsättning på cirka 8,67 miljarder dollar, baserat på intäktssiffrorna från år 2013. Antalet anställda kommer efter sammanslagningen att uppgå till cirka 19.000.

Bostik sysselsätter cirka 4.900 anställda i 45 tillverkningsenheter i 40 länder. Dessutom har man tre regionalla forsknings- och utvecklingscentra.
I Sverige finns dotterbolaget Bostik AB med huvudkontor, F&U, försäljning och tillverkning i Helsingborg samt en tillverkningsenhet i Malmö

Några  viktiga produktområden, där de båda koncernerna kan få stora synergieffekter av varandras produktutbud är exempelvis solceller och livsmedelstråg, eftersom Arkema tillverkare de erforderliga plastfilmerna, som behövs för produkterna, och Bostik producerar de limkvaliteter som erfordras.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x