Franska Arkema köper lim- och kemikoncernen Bostik

PUBLICERAD: 8 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Bostik rankas som världens tredje största producent och leverantör av limsorter|bland annat förpackningslim.|Bernard Pinatel kvarstår som VD i Bostik och blir dessutom chef för Arkemas affärsområde High Performance Materials.

Franska koncernen Arkema SA, med huvudsäte i Columbes, meddelar i en pressrelease att man slutfört köpet av lim- och kemikoncernen Bostik Group, som också har huvudsäte i Frankrike. Säljare är franska kemikoncernen Total SA.
Den totala köpesumman uppgår till 2 miljarder US dollar fördelade på två obligationsemissioner om 800 miljoner dollar vardera samt en aktiekapitalsökning på 400 miljoner dollar.

Bostik kommer att fortsätta inom Arkemas affärsområde High Performance Materials som en ny affärsenhet under beteckningen Specialty Adhesives.

Bernard Pinatel, VD och koncernchef i Bostik, kvarstår som VD och kommer dessutom att bli ny chef för High Performance Materials, där han efterträder Pierre Chanoine, som går i pension. Bernard Pinatel kommer också att ingå i Arkemas exekutiva ledningsgrupp.

”Det är med stort nöje vi välkomnar Bostik och dess medarbetare. Jag tror starkt på kvaliteten och utvecklingspotentialen i Bostik, som utgör en lovande tillväxtplattform för framtiden”, säger Arkemas ordförande och VD Thierry Le Henaff i en kommentar.

Arkema beräknar att Bostiks verksamheter ska öka den sammanlagda koncernomsättningen med 1,71 miljarder dollar till en total omsättning på cirka 8,67 miljarder dollar, baserat på intäktssiffrorna från år 2013. Antalet anställda kommer efter sammanslagningen att uppgå till cirka 19.000.

Bostik sysselsätter cirka 4.900 anställda i 45 tillverkningsenheter i 40 länder. Dessutom har man tre regionalla forsknings- och utvecklingscentra.
I Sverige finns dotterbolaget Bostik AB med huvudkontor, F&U, försäljning och tillverkning i Helsingborg samt en tillverkningsenhet i Malmö

Några  viktiga produktområden, där de båda koncernerna kan få stora synergieffekter av varandras produktutbud är exempelvis solceller och livsmedelstråg, eftersom Arkema tillverkare de erforderliga plastfilmerna, som behövs för produkterna, och Bostik producerar de limkvaliteter som erfordras.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker