Från fossilt till biobaserat i belysningsförpackningar

PUBLICERAD: 4 december 2023
UPPDATERAD: 4 december
Foto: SectoDesign.

Paptic, Secto Design och Woamy har utvecklat en ny lösning för skyddsförpackning inom belysningsindustrin. Den omgjorda förpackningen är återvinningsbar och överensstämmer med principerna för den cirkulära ekonomin.

Secto Design, ett företag specialiserat på moderna handgjorda designlampor, ändrar nu Petite-produktlinjens produkter genom att använda material från Paptic i stället för traditionella fossilbaserade material i sina förpackningar. Skyddsöverdragen av plast kommer att ersättas med alternativ gjorda av förnybart och återvinningsbart Paptic-material. Cellplasten, som används för att skydda metalldelarna från repor under transport i Petite golv- och bordslampor, kommer att ändras till helt biobaserat, biologiskt nedbrytbart och återvinningsbar cellplast producerat av Woamy.

– Detta är ett exempel på ett framgångsrikt samarbete för att uppnå en hållbar förändring. Samtliga tre parter är engagerade i att vidta konkreta åtgärder som ger en meningsfull effekt. I den nya hållbara lampförpackningen förblir föremålen inuti felfria och det är lätt för en konsument att återvinna hela förpackningen efter användning. Det är ett mycket spännande ögonblick för Woamy att lansera vår första förpackningscellplastprodukt på marknaden, kommenterar Susanna Partanen, VD och medgrundare av Woamy.

– Vi var glada över att gå samman med Secto Design och Woamy för att omvandla belysningsindustrins förpackningsstandarder i en mer hållbar riktning. När Secto Design, ett företag med en stark hållbarhetsagenda, väljer Paptic-material för sina förpackningar bevisar det att våra material uppfyller deras höga funktionalitets- och hållbarhetskrav, säger Esa Torniainen, Chief Strategy Officer och medgrundare av Paptic Ltd.

Paptic-material har en kombination av hållbarhet, styrka och distinkta taktila egenskaper. Materialen utvecklades för att ersätta plast i flexibla förpackningar. I det här fallet är det nu lätt för en konsument att återvinna hela förpackningen i en återvinningsström. De träfiberbaserade materialen finns även som FSC®-certifierade.

De nya, biobaserade förpackningarna kommer att finnas tillgängliga från början av februari 2024.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x