Från fossilt till biobaserat i belysningsförpackningar

PUBLICERAD: 4 december 2023
UPPDATERAD: 4 december
Foto: SectoDesign.

Paptic, Secto Design och Woamy har utvecklat en ny lösning för skyddsförpackning inom belysningsindustrin. Den omgjorda förpackningen är återvinningsbar och överensstämmer med principerna för den cirkulära ekonomin.

Secto Design, ett företag specialiserat på moderna handgjorda designlampor, ändrar nu Petite-produktlinjens produkter genom att använda material från Paptic i stället för traditionella fossilbaserade material i sina förpackningar. Skyddsöverdragen av plast kommer att ersättas med alternativ gjorda av förnybart och återvinningsbart Paptic-material. Cellplasten, som används för att skydda metalldelarna från repor under transport i Petite golv- och bordslampor, kommer att ändras till helt biobaserat, biologiskt nedbrytbart och återvinningsbar cellplast producerat av Woamy.

– Detta är ett exempel på ett framgångsrikt samarbete för att uppnå en hållbar förändring. Samtliga tre parter är engagerade i att vidta konkreta åtgärder som ger en meningsfull effekt. I den nya hållbara lampförpackningen förblir föremålen inuti felfria och det är lätt för en konsument att återvinna hela förpackningen efter användning. Det är ett mycket spännande ögonblick för Woamy att lansera vår första förpackningscellplastprodukt på marknaden, kommenterar Susanna Partanen, VD och medgrundare av Woamy.

– Vi var glada över att gå samman med Secto Design och Woamy för att omvandla belysningsindustrins förpackningsstandarder i en mer hållbar riktning. När Secto Design, ett företag med en stark hållbarhetsagenda, väljer Paptic-material för sina förpackningar bevisar det att våra material uppfyller deras höga funktionalitets- och hållbarhetskrav, säger Esa Torniainen, Chief Strategy Officer och medgrundare av Paptic Ltd.

Paptic-material har en kombination av hållbarhet, styrka och distinkta taktila egenskaper. Materialen utvecklades för att ersätta plast i flexibla förpackningar. I det här fallet är det nu lätt för en konsument att återvinna hela förpackningen i en återvinningsström. De träfiberbaserade materialen finns även som FSC®-certifierade.

De nya, biobaserade förpackningarna kommer att finnas tillgängliga från början av februari 2024.

Läs vidare

SEE lanserar nya toppfilmer som ger plastreducering i livsmedelsförpackningar

SEE lanserar nu tre toppfilmer för skinförpackningar som man säger sätter nya nya standarder för förpackningseffektivitet och prestanda.
Cryovac top webs fishx

Finskt projekt omvandlar biobaserad koldioxid till plastråvara

År 1994 kom filmen Forrest Gump som blev en stor framgång. Trettio år senare kommer Forest CUMP, som inte är en film men ett finskt projekt för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar som kan ersätta fossila råvara i plastprodukter och kemikalier. Blir det lika framgångsrikt som filmen?
VTTx

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

Senaste nytt

Fujifilms Tommy Segelberg får nytt internationellt toppjobb

Tommy Segelberg har utsetts till Segment manager för Digital Packaging inom EMEA-regionen för Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Ny, återförslutningsbar lakritsmugg av kartong

Metsä Board har i samarbete med godistillverkaren Kouvolan Lakritsi utvecklat en ny, återförslutbar lakritsmugg gjord av kartong.
Liquorice_2

Stora Enso förbereder försäljning av delar av sina skogstillgångar i Sverige

Stora Enso förbereder en försäljning av cirka 12 procent av sina totala skogstillgångar (1,4 miljoner hektar) i Sverige. Det skriver man i ett kortfattat pressmeddelande.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1