University of Reading i England, Storbritannien, konstaterar att konsumenter över hela Europa är konstant förvirrade kring återvinning av sina livsmedelsförpackningar, vilket i sin tur bromsar övergripande återvinningsinsatser.
Slutsaten framkom i en ny undersökning bland 2 000 europeiska konsumenter. Undersökningen gjordes i InformPack-projektet, ett samarbete som involverar University of Reading tillsammans med andra europeiska industripartners och forskningsinstitut, inklusive Aarhus Universitet i Danmark.
Projektet finansieras av EU:s European Institute of Innovation and Technology Food-initiativ och pågår mellan 2022 och 2024. Det syftar till att utforska tvärkulturella variationer bland konsumenter, särskilt när det gäller medvetenhet, informationsluckor, problem och attityder till livsmedelsförpackningar.
Undersökningen visade att konsumenter och shoppare i Europa rankade överförpackning som sin främsta irritation, vilket också påverkar deras inköpsval, särskilt när det gäller färsk frukt och grönsaker. Majoriteten av de tillfrågade sa att de främst letar efter noll eller minsta mängd förpackningar.
En annan viktig upptäckt var att konsumenterna har problem med att förstå återvinningssymbolerna på förpackningarna. Enligt undersökningen söker folk enklare kommunikation, till exempel videor och infografik, för att öka sin förståelse för återvinning.
Jämfört med tidigare års undersökningar, som belyste kampen för återvinning i hemmet, visade rapporten från 2023 att återvinning ”on-the-go” är lika utmanande för konsumenterna, eftersom offentliga återvinningsmöjligheter fortfarande är få.
Undersökningen säger också att konsumenter i Tyskland och Danmark har kritiserat användningen av överdriven förpackning för färskvaror och bakverk. I Frankrike och Finland bryr sig konsumenterna främst om förpackningsavfall för frukt och grönsaker medan Italiens invånare menar att kostnader för hållbara förpackningar är ett hinder.
– Konsumenter över hela världen försöker göra mer hållbara val, men de möter fortfarande vardagliga hinder med återvinning och avkodning av förpackningsetiketter, säger InformPacks projektledare Dr Stella Lignou.
– Vi måste skapa bättre offentlig guidning genom att ge konsumenterna den info man vill ha via till exempel videor, för att uppnå verkliga beteendeförändringar.