Första svenska testet med pant på take-away-förpackningar

PUBLICERAD: 4 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Ett pantsystem för take away-förpackningar ska nu testas för första gången i Sverige.

För första gången ska nu ett pantsystem för take away-förpackningar testas i Sverige. Matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen – något som ska spara både resurser och minska nedskräpningen. Ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg är först ut med att testa systemet.

”Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på flera ställen i Stockholm och Göteborg. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området”, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Projektet ligger perfekt i tiden”, säger Åsa Stenmarck, IVL

Pant för återanvändning av take away-förpackningar finns i mindre skala i en del andra länder och storstäder, men har inte testats tidigare i Sverige. Åsa Stenmarck menar att det är först nu som intresset för den här frågan har blivit stort.

”Enskilda aktörer har känt att det är svårt att starta upp den här typen av system på egen hand. Det är något som vi tar fasta på och därför samlar vi många aktörer i det här projektet, för att på så sätt komma så nära verkligheten som möjligt och hantera de utmaningar som finns”, säger Åsa Stenmarck.

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar, som går att återanvända, skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska, men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras. Ytterligare en aspekt är att nedskräpningen skulle minska. Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU.

”Själva kulturen att vi hämtar allt mer mat och ibland äter den ´i farten´ är svår att ändra på, däremot går det att ändra på vilka produkter vi tar till hjälp när vi gör det. Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen eller hemmet och där borde det gå att införa mer hållbara alternativ”, säger Åsa Stenmarck.

En tidigare studie, som IVL har gjort, visar att både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar.

”Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad”, säger Åsa Stenmarck.

Till en början kommer fem fallstudier genomföras på olika kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg. Faller allt väl ut hoppas man kunna skala upp och inkludera fler matställen.

Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utförs i samarbete med A43 Coffee, Antrop, Coffice, Compass Group, Duni, Göteborgs stad, Håll Sverige Rent, KTH Students for sustainability, loop-it, My Vegina i Söderhallarna, Naturvårdsverket, Nordiska plast, Nordish market, PantaPå, Ragnsells, Returpack, Reitan Convenience Sweden AB, Restauranglabbet, Stories, Vasakronan och ZeroWaste Stockholm. Det finansieras av Vinnova och deltagande parter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx