Första svenska testet med pant på take-away-förpackningar

PUBLICERAD: 4 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Ett pantsystem för take away-förpackningar ska nu testas för första gången i Sverige.

För första gången ska nu ett pantsystem för take away-förpackningar testas i Sverige. Matlådor och kaffemuggar ska kunna lämnas in där de tidigare har inhandlats för att sedan diskas och återanvändas igen – något som ska spara både resurser och minska nedskräpningen. Ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg är först ut med att testa systemet.

”Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på flera ställen i Stockholm och Göteborg. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området”, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Projektet ligger perfekt i tiden”, säger Åsa Stenmarck, IVL

Pant för återanvändning av take away-förpackningar finns i mindre skala i en del andra länder och storstäder, men har inte testats tidigare i Sverige. Åsa Stenmarck menar att det är först nu som intresset för den här frågan har blivit stort.

”Enskilda aktörer har känt att det är svårt att starta upp den här typen av system på egen hand. Det är något som vi tar fasta på och därför samlar vi många aktörer i det här projektet, för att på så sätt komma så nära verkligheten som möjligt och hantera de utmaningar som finns”, säger Åsa Stenmarck.

Trenden med take away ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen. En övergång från engångsartiklar till förpackningar, som går att återanvända, skulle minska resursförbrukningen, både genom att avfallsmängden skulle minska, men framförallt genom att färre muggar och lådor behöver produceras. Ytterligare en aspekt är att nedskräpningen skulle minska. Engångsartiklar beräknas stå för så mycket som 43 procent av nedskräpningen i EU.

”Själva kulturen att vi hämtar allt mer mat och ibland äter den ´i farten´ är svår att ändra på, däremot går det att ändra på vilka produkter vi tar till hjälp när vi gör det. Många take away-förpackningar används mer som transport av mat och dryck tillbaka till arbetsplatsen eller hemmet och där borde det gå att införa mer hållbara alternativ”, säger Åsa Stenmarck.

En tidigare studie, som IVL har gjort, visar att både restaurang- och kaféaktörer och deras gäster ställer sig positiva till ett pantsystem på take away-förpackningar.

”Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad”, säger Åsa Stenmarck.

Till en början kommer fem fallstudier genomföras på olika kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg. Faller allt väl ut hoppas man kunna skala upp och inkludera fler matställen.

Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utförs i samarbete med A43 Coffee, Antrop, Coffice, Compass Group, Duni, Göteborgs stad, Håll Sverige Rent, KTH Students for sustainability, loop-it, My Vegina i Söderhallarna, Naturvårdsverket, Nordiska plast, Nordish market, PantaPå, Ragnsells, Returpack, Reitan Convenience Sweden AB, Restauranglabbet, Stories, Vasakronan och ZeroWaste Stockholm. Det finansieras av Vinnova och deltagande parter.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX