Första Hjälpen-förpackningar tillverkas av gamla kylskåp…

PUBLICERAD: 7 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cederroths gröna dispenserstationer och plåsterautomater syns ofta på arbetsplatser, etc. Nu ska de tillverkas av återvunnen plast från gamla kylskåp..! (Bild Orkla Care. Bilden är ett montage)

Dispenserförpackningar för Cederroths Första hjälpen-produkter ska nu börjar tillverkas av återvunnen plast från gamla uttjänade kylskåp!

Cederroth First Aid, som ingår i Orkla-området Wound Care, skriver att genom att ersätta den jungfruliga plasten i varumärkets välbekanta gröna dispenserstationer med återvunnen plast från gamla kylskåp och frysar kan man minska koldioxidutsläppen med 300 ton per år.

När kylskåp och frysar återvinns sorteras olika plaster ut och Cederroth First Aid kommer nu att använda en av plasterna, ABS, i sina nya Första Hjälpen-stationer. Företaget sätter upp 50.000 nya dispenserstationer och 85.000 plåsterautomater upp varje år, vilket innebär att 100 ton återvunnen ABS-plast kommer att få nytt liv.

”Orkla har som mål att byta ut minst hälften av all plast till återvunnen eller förnybar plast senast 2025. Vi började där vi har som mest påverkan och störst möjlighet till förändring, i våra Första Hjälpen-stationer”, säger Marie-Louise Stenhammar, internationell Brand Manager på Orkla Wound Care.

Metoden att utvinna ny plast från gamla kylskåp görs i ett samarbete med ett återvinningsföretag som är specialiserat på att återvinna just plast från kylskåp. På återvinningsanläggningen sorteras först plasten och fördelas i mindre bitar och tvättas. Därefter separeras plasten från andra material som metall, trä och damm. Slutligen smälts plasten ner och återskapas till granulat som används för att tillverka nya plastprodukter.

”När man ger sig in ett så här stort projekt stöter man på flera utmaningar som vi fått lösa längs vägen. Att säkerställa tillgången till återvunnen plast av bra kvalitet har varit en utmaning. Då det är många färgvariationer i återvunnen plast har en annan utmaning varit att få till vår ikoniska gröna färg i den nya plasten. Det har varit väldigt roligt att jobba fram det här resultatet. Och det har varit så värt det, för miljövinsterna är stora”, säger Marie-Louise Stenhammar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax