Första grönsaksproducenten ansluten till Bowers pantsystem

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

SydGrönts plastförpackningar för frukt och grönsaker blir nu pantningsbara via pantsystemet Bower. (Bild SydGrönt)|Suwar Mert är grundare och VD på Bower. (Bild RISE)|Anette Ekstrand är produkt- och marknadschef på SydGrönt.(Bild privat)

SydGrönt i Helsingborg blir den första grönsaksproducenten i Sverige som ansluter sig till app-baserade pantsystemet Bower.

Samarbetet med Bower innebär att konsumenter kan skanna tomma plastförpackningar från SydGrönt i en smart telefon med Bower-appen och få pengar på sitt konto eller skänka panten till välgörande ändamål när de återvinner plastförpackningarna vid en återvinningsstation.

Anette Ekstrand är produkt- och marknadschef på SydGrönt.(Bild privat)

SydGrönt skriver i ett pressmeddelande att man startar samarbetet med Bower som en del i omställningen för att minska sitt klimatavtryck. SydGrönt blir därmed den första grönsaksproducenten i Sverige som tillsammans med Bower gör sina plastförpackningar pantbara.

”Som användare av förpackningar har vi ett ansvar att underlätta att den plast, som vi använder för att skydda råvaran, också sorteras rätt och kan återanvändas till nytt material. Vi tror och hoppas att pantningsbara plastförpackningar kan öka medvetenheten och viljan att återvinna plastförpackningar”, säger Anette Ekstrand, produkt- och marknadschef på SydGrönt.

Suwar Mert är grundare och VD på Bower. (Bild RISE)

Den svenskutvecklade återvinningsappen Bower lanserade 2018 en unik lösning, som gör det möjligt att med hjälp av mobilen panta i princip alla typer av förpackningar på Sveriges återvinningsstationer och på så sätt samla poäng, vilka kan användas vid nästa köp eller doneras till ett välgörande ändamål.

”Vad vi måste göra för att uppnå den cirkulära ekonomin är att se till att saker som vi producerar samlas in och blir något nytt, och det är den funktionen vi fyller”, förklarar Suwar Mert, VD på Bower.

SydGrönt är en ekonomisk förening och producentorganisation, som ägs av ett 90-tal svenska odlare av frukt och grönsaker. SydGrönt, som har sitt säte i Helsingborg, utvecklar, säljer och distribuerar ett sortiment av svenskproducerad frukt och grönsaker till hela den svenska dagligvaruhandeln.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx