Första DuraSense-produkterna lanseras på svenska marknaden

PUBLICERAD: 25 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Skärbrädor samt handtag till köksredskap är de första kommersiella produkterna i Stora Ensos biokompositmaterial DuraSense™.|”Med DuraSense™ optimerar vi användningen av träråvaran”, säger Patricia Oddshammar.
|”De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast”, säger Alexander Rosenlew.

De första kommersiella produkterna, som tillverkats i Stora Ensos biokompositmaterial DuraSense™, lanseras nu på den svenska marknaden. Produkterna är köksredskap för hushållsföretaget Orthex Group, vilka marknadsförs under varumärket GastroMax BIO.

Biokompositen DuraSense™ tillverkas vid Stora Ensos fabrik i halländska Hyltebruk och består av en mix av träfibrer och sockerrörsbaserad bioplast. Att plasten i Orthex köksredskap nu ersätts med ett material, som till 98 procent är biobaserat, innebär att koldioxidavtrycket för produkterna minskar med upp till 80 procent jämfört med nytillverkad fossil plast.

”Att minska mängden plast i samhället och ersätta den med förnybara och biobaserade material är något som sker gradvis. Stora Ensos biokomposit DuraSense™ är ett nytt och innovativt material. Träfibrerna som används i biokompositen är biprodukter från tillverkning av träprodukter och cellulosa, vilket innebär att användningen av virket optimeras”, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

Produkterna, som ingår i köksredskapsserien GastroMax BIO, är skärbrädor i olika storlekar samt stekspadar, smörknivar, osthyvlar, skalare, potatisstötat och burköppnare.

”De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast: de är hårda, slitstarka, hygieniska samt tål maskindisk. Träfibrerna i biokompositen bidrar till att göra materialet starkare och hårdare”, säger Alexander Rosenlew, VD Orthex Group.

Läs mer om DuraSense™ HÄR

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x