Först i världen med förnyelsebar Capa för bioplaster

PUBLICERAD: 9 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Capa for Bioplastics

Perstorp introducerar konceptet Förnyelsebar Capa för bioplaster – det första i sitt slag i världen.

Det är ett koncept som bygger på tekniken Capa Lactide som gör det möjligt att introducera förnyelsebart material i våra produkter samtidigt som det ger enorma möjligheter att kundanpassa dessa med optimerad prestanda för olika bioplasttillämpningar.

Det finns en stark trend i världen när det gäller hållbarhet och förnyelsebart material. En miljon plastpåsar används per minut året runt. Många av dem hamnar ute i naturen och blir kvar där. Med Perstorps koncept förnyelsebar Capa för bioplaster blir dessa påsar biologiskt nedbrytbara.

– Utmaningen på marknaden har varit att kombinera prestanda och biologisk nedbrytbarhet i sluttillämpningen. Med vårt nya koncept förnyelsebar Capa för bioplaster ritar vi om kartan genom att möjliggöra produkter med hög prestanda utan att kompromissa med en hållbar användning av plast, säger Linda Zellner, projektledare för bioplaster.

Förnyelsebar Capa för bioplaster ger friheten att designa polymerer som är flexibla eller hårda, genomskinliga eller kristallina, sega eller styva och med en anpassad smältpunkt och polaritet. Marknadsåterkoppling visar att detta har potential att leverera vad många kunder söker i fråga om biobaserat innehåll och prestanda. Förnyelsebar Capa för bioplaster har utvärderats med avseende på såväl komposterbarhet som biobaserat innehåll och har även certifierats för biobaserat material av det oberoende belgiska certifieringsorganet Vinçotte.
– Det är en stor milstolpe för Perstorp att kunna introducera banbrytande teknik på den här viktiga marknaden, säger Marie Grönborg, Executive Vice President, Business Area Specialties & Solutions.

– Med den här tekniken kan våra kunder skapa lösningar som hjälper dem att ligga steget före konkurrenterna. Vi tror på den dynamiska bioplastmarknaden. Den är fortfarande ung och är på snabb tillväxt och i behov av nya innovationer. Den årliga tillväxten uppskattas till 20 % (European Bioplastics 2015), så det är en väldigt spännande marknad för oss, fortsätter Marie Grönborg.

Perstorp kommer att fortsätta fokusera på tre snabbt växande bioplastsegment: pappersbeläggningar, påsar och filmer samt förpackningar. Det är redan väl dokumenterat att Capa förbättrar bioplaster genom bättre stabilitet, kompatibilitet, och mekaniska egenskaper. Capa ger även flexibilitet vid låga temperaturer och överlägsen biologisk nedbrytbarhet. Denna satsning backas upp av Perstorps hela industriproduktion och pilotanläggningarna i Warrington i Storbritannien och det moderna innovationscentret i Perstorp för bioplastformuleringar. Med detta i ryggen kan vi utveckla och testa koncept och tillverka i industriell skala för att snabb möta kunders efterfrågan på nya kommersiellt tillgängliga produkter.

 

Läs vidare

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Lush satsar på POP

Nyligen berättade vi om Treforms framgångsrika tester med Prevented Ocean Plastic, nu går det brittiska kosmetikaföretaget Lush ett steg längre och startar kommersiell användning av materialet.
lush

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax