Först i världen med förnyelsebar Capa för bioplaster

PUBLICERAD: 9 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Capa for Bioplastics

Perstorp introducerar konceptet Förnyelsebar Capa för bioplaster – det första i sitt slag i världen.

Det är ett koncept som bygger på tekniken Capa Lactide som gör det möjligt att introducera förnyelsebart material i våra produkter samtidigt som det ger enorma möjligheter att kundanpassa dessa med optimerad prestanda för olika bioplasttillämpningar.

Det finns en stark trend i världen när det gäller hållbarhet och förnyelsebart material. En miljon plastpåsar används per minut året runt. Många av dem hamnar ute i naturen och blir kvar där. Med Perstorps koncept förnyelsebar Capa för bioplaster blir dessa påsar biologiskt nedbrytbara.

– Utmaningen på marknaden har varit att kombinera prestanda och biologisk nedbrytbarhet i sluttillämpningen. Med vårt nya koncept förnyelsebar Capa för bioplaster ritar vi om kartan genom att möjliggöra produkter med hög prestanda utan att kompromissa med en hållbar användning av plast, säger Linda Zellner, projektledare för bioplaster.

Förnyelsebar Capa för bioplaster ger friheten att designa polymerer som är flexibla eller hårda, genomskinliga eller kristallina, sega eller styva och med en anpassad smältpunkt och polaritet. Marknadsåterkoppling visar att detta har potential att leverera vad många kunder söker i fråga om biobaserat innehåll och prestanda. Förnyelsebar Capa för bioplaster har utvärderats med avseende på såväl komposterbarhet som biobaserat innehåll och har även certifierats för biobaserat material av det oberoende belgiska certifieringsorganet Vinçotte.
– Det är en stor milstolpe för Perstorp att kunna introducera banbrytande teknik på den här viktiga marknaden, säger Marie Grönborg, Executive Vice President, Business Area Specialties & Solutions.

– Med den här tekniken kan våra kunder skapa lösningar som hjälper dem att ligga steget före konkurrenterna. Vi tror på den dynamiska bioplastmarknaden. Den är fortfarande ung och är på snabb tillväxt och i behov av nya innovationer. Den årliga tillväxten uppskattas till 20 % (European Bioplastics 2015), så det är en väldigt spännande marknad för oss, fortsätter Marie Grönborg.

Perstorp kommer att fortsätta fokusera på tre snabbt växande bioplastsegment: pappersbeläggningar, påsar och filmer samt förpackningar. Det är redan väl dokumenterat att Capa förbättrar bioplaster genom bättre stabilitet, kompatibilitet, och mekaniska egenskaper. Capa ger även flexibilitet vid låga temperaturer och överlägsen biologisk nedbrytbarhet. Denna satsning backas upp av Perstorps hela industriproduktion och pilotanläggningarna i Warrington i Storbritannien och det moderna innovationscentret i Perstorp för bioplastformuleringar. Med detta i ryggen kan vi utveckla och testa koncept och tillverka i industriell skala för att snabb möta kunders efterfrågan på nya kommersiellt tillgängliga produkter.

 

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper

Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Performa Nova, som nu lanseras av Stora Enso är enligt företaget nästa generations falskartong (FBB). Det nya kartongmaterialet är framtaget för att möta den växande efterfrågan på förnybara, återvinningsbara och effektiva förpackningslösningar inom segment som torra, frysta och kylda livsmedel, choklad och konfektyr säger företaget.
Stora Enso ny kartongx
Ny falskartong från Stora Enso avsedd för konsumentförpackningar

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x
Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning