Först i världen med förnyelsebar Capa för bioplaster

PUBLICERAD: 9 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Capa for Bioplastics

Perstorp introducerar konceptet Förnyelsebar Capa för bioplaster – det första i sitt slag i världen.

Det är ett koncept som bygger på tekniken Capa Lactide som gör det möjligt att introducera förnyelsebart material i våra produkter samtidigt som det ger enorma möjligheter att kundanpassa dessa med optimerad prestanda för olika bioplasttillämpningar.

Det finns en stark trend i världen när det gäller hållbarhet och förnyelsebart material. En miljon plastpåsar används per minut året runt. Många av dem hamnar ute i naturen och blir kvar där. Med Perstorps koncept förnyelsebar Capa för bioplaster blir dessa påsar biologiskt nedbrytbara.

– Utmaningen på marknaden har varit att kombinera prestanda och biologisk nedbrytbarhet i sluttillämpningen. Med vårt nya koncept förnyelsebar Capa för bioplaster ritar vi om kartan genom att möjliggöra produkter med hög prestanda utan att kompromissa med en hållbar användning av plast, säger Linda Zellner, projektledare för bioplaster.

Förnyelsebar Capa för bioplaster ger friheten att designa polymerer som är flexibla eller hårda, genomskinliga eller kristallina, sega eller styva och med en anpassad smältpunkt och polaritet. Marknadsåterkoppling visar att detta har potential att leverera vad många kunder söker i fråga om biobaserat innehåll och prestanda. Förnyelsebar Capa för bioplaster har utvärderats med avseende på såväl komposterbarhet som biobaserat innehåll och har även certifierats för biobaserat material av det oberoende belgiska certifieringsorganet Vinçotte.
– Det är en stor milstolpe för Perstorp att kunna introducera banbrytande teknik på den här viktiga marknaden, säger Marie Grönborg, Executive Vice President, Business Area Specialties & Solutions.

– Med den här tekniken kan våra kunder skapa lösningar som hjälper dem att ligga steget före konkurrenterna. Vi tror på den dynamiska bioplastmarknaden. Den är fortfarande ung och är på snabb tillväxt och i behov av nya innovationer. Den årliga tillväxten uppskattas till 20 % (European Bioplastics 2015), så det är en väldigt spännande marknad för oss, fortsätter Marie Grönborg.

Perstorp kommer att fortsätta fokusera på tre snabbt växande bioplastsegment: pappersbeläggningar, påsar och filmer samt förpackningar. Det är redan väl dokumenterat att Capa förbättrar bioplaster genom bättre stabilitet, kompatibilitet, och mekaniska egenskaper. Capa ger även flexibilitet vid låga temperaturer och överlägsen biologisk nedbrytbarhet. Denna satsning backas upp av Perstorps hela industriproduktion och pilotanläggningarna i Warrington i Storbritannien och det moderna innovationscentret i Perstorp för bioplastformuleringar. Med detta i ryggen kan vi utveckla och testa koncept och tillverka i industriell skala för att snabb möta kunders efterfrågan på nya kommersiellt tillgängliga produkter.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex