Först i världen med förnyelsebar Capa för bioplaster

PUBLICERAD: 9 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Capa for Bioplastics

Perstorp introducerar konceptet Förnyelsebar Capa för bioplaster – det första i sitt slag i världen.

Det är ett koncept som bygger på tekniken Capa Lactide som gör det möjligt att introducera förnyelsebart material i våra produkter samtidigt som det ger enorma möjligheter att kundanpassa dessa med optimerad prestanda för olika bioplasttillämpningar.

Det finns en stark trend i världen när det gäller hållbarhet och förnyelsebart material. En miljon plastpåsar används per minut året runt. Många av dem hamnar ute i naturen och blir kvar där. Med Perstorps koncept förnyelsebar Capa för bioplaster blir dessa påsar biologiskt nedbrytbara.

– Utmaningen på marknaden har varit att kombinera prestanda och biologisk nedbrytbarhet i sluttillämpningen. Med vårt nya koncept förnyelsebar Capa för bioplaster ritar vi om kartan genom att möjliggöra produkter med hög prestanda utan att kompromissa med en hållbar användning av plast, säger Linda Zellner, projektledare för bioplaster.

Förnyelsebar Capa för bioplaster ger friheten att designa polymerer som är flexibla eller hårda, genomskinliga eller kristallina, sega eller styva och med en anpassad smältpunkt och polaritet. Marknadsåterkoppling visar att detta har potential att leverera vad många kunder söker i fråga om biobaserat innehåll och prestanda. Förnyelsebar Capa för bioplaster har utvärderats med avseende på såväl komposterbarhet som biobaserat innehåll och har även certifierats för biobaserat material av det oberoende belgiska certifieringsorganet Vinçotte.
– Det är en stor milstolpe för Perstorp att kunna introducera banbrytande teknik på den här viktiga marknaden, säger Marie Grönborg, Executive Vice President, Business Area Specialties & Solutions.

– Med den här tekniken kan våra kunder skapa lösningar som hjälper dem att ligga steget före konkurrenterna. Vi tror på den dynamiska bioplastmarknaden. Den är fortfarande ung och är på snabb tillväxt och i behov av nya innovationer. Den årliga tillväxten uppskattas till 20 % (European Bioplastics 2015), så det är en väldigt spännande marknad för oss, fortsätter Marie Grönborg.

Perstorp kommer att fortsätta fokusera på tre snabbt växande bioplastsegment: pappersbeläggningar, påsar och filmer samt förpackningar. Det är redan väl dokumenterat att Capa förbättrar bioplaster genom bättre stabilitet, kompatibilitet, och mekaniska egenskaper. Capa ger även flexibilitet vid låga temperaturer och överlägsen biologisk nedbrytbarhet. Denna satsning backas upp av Perstorps hela industriproduktion och pilotanläggningarna i Warrington i Storbritannien och det moderna innovationscentret i Perstorp för bioplastformuleringar. Med detta i ryggen kan vi utveckla och testa koncept och tillverka i industriell skala för att snabb möta kunders efterfrågan på nya kommersiellt tillgängliga produkter.

 

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006