Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

PUBLICERAD: 6 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Lars Witell, professor i företagsekonomi. Foto: Pressbild

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.

Från och med den 1 januari 2024 måste alla i Sverige som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar erbjuda sina kunder återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Hur det ska gå till ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet titta närmare på i ett nytt projekt.

”Bidra med kunskap”

Den kunskap som samlas och de erfarenheter som kommer fram i projektet ska användas för att stötta branschaktörer så som snabbmatskedjor, restauranger, matbutiker och eventarrangörer.

– Vi ska bidra med kunskap om hur konsumenter kan uppmuntras att välja hållbara alternativ och vad som påverkar deras val, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi ska också bidra med kunskap om hur affärsmodeller kan fungera för att tillgodose alla olika aktörer som medverkar i ett ekosystem för återanvändbara förpackningar.

Testar vid tre evenemang

Projektet bygger på att ett system med återanvändningsbara förpackningar ska testas vid tre olika evenemang under nästa år, för att sedan utvärderas. Forskarna vid CTF kommer även att studera och utvärdera frågor rörande besökarnas perspektiv och nöjdhet samt hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande.

– Vi hoppas att det kan ge ökad kunskap som kan hjälpa företag med omställningen. Detta är en viktig pusselbit för att minska klimatavtryck från exempelvis konserter, hockeymatcher och andra typer av event där många människor möts.

Flera aktörer inblandade

Forskningen leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och som innefattar flera aktörer, bland dessa CTF. Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Senaste nytt

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Coca-Cola flyttar fram sina miljömål till år 2035

Många av de stora varumärkesjättarna får nu krypa till korset och erkänna att de ambitiösa miljömål man hade för sina förpackningar år 2018 inte kommer att kunna uppfyllas. Då kände man att man skapade sig lite utrymme och fick stopp på den kritik som fanns, men det är egentligen ingen överraskning att man inte lyckades. Nu meddelar Coca-Cola Company att man sätter nya mål mot år 2035.
evonne-yuwen-teoh-HAsX-3a773w-unsplashx

ULMA Packaging stärker sin närvaro i Sverige genom köp av PackDesign

Som en del av sin globala expansionsstrategi och engagemang för lokal service har ULMA Packaging, med huvudkontor i Oñati, Spanien, förvärvat samtliga aktier i PackDesign AB med säte i Lomma. Företaget är specialiserat på skräddarsydda förpackningslösningar.
PD owner and ULMA directorsx

Förpackningen kan vara porten till en digital värld full av berättelser

Under AIPIA Smart Packaging World Congress 2024 i Amsterdam, gav Alix Coudier, Global Head of Marketing Technology & Data på Lipton Teas and Infusions, en omfattande presentation om Liptons vision för framtiden för smarta förpackningar. Denna presentation, med titeln From Leaf to Life, betonade hur Lipton vill ansluta konsumenter med sina produkter genom innovativ, konsumentorienterad teknik.
Lipton, smart packaging, VMx