Forskningsmiljoner till projekt kring förpackningsbarriärer

PUBLICERAD: 7 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Magnus Lestelius är professor i kemiteknik och projektledare för Nulti-Barr vid Karlstads universitet.

KK-stiftelsen beviljar 11,4 miljoner kronor till forskningsprojektet Multi-Barr, Multilager-barriärbestrykningar för fiberbaserade förpackningsmaterial, på Karlstads universitet. Det totala forskningsanslaget upp går till cirka 21,1 miljoner kronor och forskningen sker i samproduktion med näringslivet. Deltagande företag är bland annat Iggesunds Bruk, Cellcomb AB, UMV Coating Systems, och BillerudKorsnäs, vilka går in med cirka hälften i form av egen kompetens och resurser.

”Vi är synnerligen glada över denna satsning, som gör att vi tillsammans kan behålla och utveckla vår position inom ytbehandlingsprocesser och förnybara material för funktionella beläggningar av cellulosafiberbaserade material”, säger Magnus Lestelius, professor i kemiteknik och projektledare. 

Forskningsprojektets syfte är bland annat att lösa den problematik, som leder till att defekter i bestrykningsskikt uppkommer under tillverkning, vilket har varit en begränsning för användning av disperionsbestrykningar och förnybara material. I projektet ingår forskning och tester kring olika multilagerkoncept.

”Vi kommer även in på produkttillämpningar som barriärbestrykningens masstransportegenskaper och även aktiva förpackningar/bakterietillväxthämmande tillsatser”, säger Magnus Lestelius.

Värmland har under de senaste åren profilerat sig som en av de ledande regionerna i Norden inom smart specialisering inom skoglig bioekonomi i samarbete mellan region och universitet. 

”Regionens och Paper Provinces satsning på testbäddar är mycket fördelaktig för oss, eftersom våra forskningsrön är beroende av att man kan undersöka uppskalningseffekter, när det ska användas industriellt”. säger Magnus Lestelius.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex