Forskning kring flexotryck: ”Vart tog färgen vägen ?”

PUBLICERAD: 21 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Sofia Thormans avhandling ”Vart tog färgen vägen? – effekter av vätskeabsorption vid flexotryck” kan hjälpa till att ge bättre tryckresultat vid flexotryck på pappersbaserade förpackningar.

Hur påverkas tryckresultatet vid flexotryck av ett kartongmaterials förmåga att absorbera vätska i form av tryckfärg? Den frågan har doktoranden och RISE-forskaren Sofia Thorman tagit upp i en doktorsavhandling.

En viktig del av förpackningar är den tryckta utsidan, som kommunicerar med konsumenter. En låg tryckkvalitet kan i förlängningen påverka hur förpackningen och produkten i förpackningen uppfattas. En ny avhandling, som fokuserar på färgernas fördelning vid flexotryck, ökar möjligheten att kontrollera tryckkvalitet redan i kartongbruket.

”En tryckt bild kan bestå av flera lager tryckfärg och fördelningen inom varje lager påverkar bildens kvalitet”, säger Sofia Thorman, industridoktorand i kemiteknik vid Karlstads universitet och forskare på RISE (Research Institutes of Sweden).

Hur jämnt färgen överförs och fördelas påverkas bland annat av den kartong eller det papper den är tryckt på. För att säkerställa att kartongen har de egenskaper, som krävs för en stabil tryckkvalite,t är det viktigt att förstå vad som orsakar ojämnheter i trycket. 

Sofia Thormans doktorsavhandling ”Where did the ink go? – The effect of liquid absorption on ink distribution in flexography” från Karlstads universitet och RISE belyser hur ett kartongmaterials förmåga att ta upp vätska, i form av tryckfärg, påverkar flexotryck. 

Trots att många kartongegenskaper mäts idag, saknas en relevant mätmetod, som avslöjar samspelet mellan tryckfärg och kartong. Sofia Thorman har i sitt doktorandarbete på RISE utvecklat två nya mätmetoder, som fokuserar just på detta samspel. Tekniken kan användas för att kontrollera hur jämnt vätska tas upp i en kartong och hur jämna de olika färglagren är i ett flerfärgstryck.

”Tack vare de nya mätmetoderna kan vi nu kontrollera kvalitet hos kartongegenskaper på ett enkelt sätt. Eventuellt skulle vi till och med kunna prediktera tryckkvalitet redan i kartongbruket”, säger huvudhandledaren docent Li Yang från RISE. 

Samspelet mellan olika färglager i flexotryck är ett nästintill outforskat område i den vetenskapliga litteraturen och därför var detta en särskilt intressant del i studierna.

”Vid flerfärgstryck, när flera skikt med färg läggs ovanpå varandra, påverkas det övre färglagret av den underliggande färgen, säger Sofia Thorman. Det blev tydligt att det övre lagret blir tunnare ovanpå ett tjockare färglager och när det första lagret har en ojämn tjocklek kommer även det övre lagret att få det. Samtidigt pekar resultaten på att höga produktionshastigheter även ställer krav på att tryckfärgen absorberas tillräckligt snabbt och jämnt för att ett flerfärgstryck ska kunna hålla hög kvalitet.

”Företagsforskarskolan VIPP har uppgiften att bidra till kompetensförsörjning, med forskarutbildade, till både företag och institut. Det är därför mycket tillfredställande att få medverka till att Sofia Thorman nu tagit sin doktorsexamen och bidrar till både RISE:s och de samarbetande företagens utveckling. Sen är det också väldigt roligt att se, att den trycktekniska forskningen gjort nya framsteg genom detta kunskapsbidrag. Både Li och jag själv har varit involverade i den trycktekniska forskningen i många år, och nu är Sofias avhandling en ny milstolpe i detta viktiga arbete som både akademi och företag drar nytta av”, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik vid Karlstad universitet. 

”Forskning inom tryckteknik är väsentligt viktig för RISE, därför har vi rekrytering till ett nytt doktorandprojekt på gång”, tillägger Li Yang.

Sofia Thormans forskning har utförts inom ramen för forskarskolan VIPP (Values Created in Fiber Based Processes and Products) vid Karlstad universitet med stöd från RISE och KK-stiftelsen.

Här finner du Sofia Thormans avhandling.

 

 

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx
Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx
Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx
Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX
Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback