Fors Bruk tillverkar den nya Performa-kartongen

PUBLICERAD: 28 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos nya kartongkvalitet Performa Brilliance är speciellt avsedd för högkvalitativa kartongförpackningar.

Stora Enso presenterar nu en ny kartongkvalitet, som fått namnet Performa Brilliance. Kartongen är främst avsedd för högkvalitativa kartongförpackningar och för grafiska produkter. Den lämpar sig för flera användningsområden, som till exempel läkemedels-, kosmetika- och lyxförpackningar.

”Performa Brilliance är en av de bästa falskartongkvaliteter, som Stora Enso hittills har utvecklat. Den sätter nya standarder för grafik, tryckbarhet och körbarhet. Hög ljusstyrka, utmärkt jämnhet och visuellt tilltalande är Performa Brilliances viktigaste egenskaper och kombinerat med hög kvalitet och mångsidighet, så får man en perfekt kartong för vilket premiumvarumärke som helst. Kartongen är överlägsen på falskartongmarknaden med sin vithet, på både fram- och baksida”, säger Jari Latvanen, ansvarig för Stora Ensos Consumer Board-division.

Till skillnad från andra kvaliteter i Stora Ensos kartongfamilj Performa innehåller Performa Brilliance kemitermomekanisk pappersmassa (CTMP) tillverkad av björkfiber, vilket ökar kartongen visuella egenskaper.

Performa Brilliance tillverkas i Fors Bruk i Dalarna, där Stora Enso investerat 6 miljoner euro (ca 57 miljoner kronor) för att möjliggöra CTMP-produktion ur björkfiber.

Performa Brilliance är miljöcertifierad enligt FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) och EU:s Ecolabel. Den senare garanterar att kartongen uppfyller EU-kommissionens ekologiska kriterier för papper och kartong, som ska användas för grafiska slutprodukter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx