Förpackningar och cirkulär ekonomi på Packbridge-event

PUBLICERAD: 20 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Peter Grimshorn|VD för Hans Andersson Plastics

Den 29 augusti arrangerar förpackningsklustret Packbridge och Hans Andersson Plastics ett halvdagsseminarium kring förpackningar och cirkulär ekonomi. Seminariet pågår mellan 08.30 och 13.30 och platsen är Staffanstorps Gästis och Hans Andersson Plastics AB i skånska Staffanstorp.

På seminariet kommer ett antal föredragshållare att tala om hur man går från linjär till cirkulär ekonomi, hur man ska tänka kring återvinning och olika förpackningsmaterial, etc. Det blir också tillfälle till diskussioner och debatter.

Cirkulärekonomi präglar stora delar av samhället idag, men ännu finns det mycket mark att bryta. För att fler produkter och material ska kunna återvinnas och återanvändas behöver vi integrera och samarbeta genom värdekedjan, för att tillsammans finna en väg mot målet att inget ska hamna på deponi.

Förpackningar har under många år haft en stor återvinningsgrad, lite olika beroende på material, men för att verkligen vara en del av den cirkulära ekonomin krävs det åtgärder. Vilka material bör användas? Hur fungerar plastlaminat i detta tänk? Hur ska man tänka som förpackningsutvecklare kring återvinningsmöjligheter? Hur ska bioplaster och vanliga plaster kunna hanteras och separeras? Och inte minst, var ska vi hitta avsättning för de återvunna materialen? – en fråga som kanske främst är aktuell beträffande plast.

På talarlistan återfinns Peter Grimshorn, VD för Hans Andersson Plastics, Linnea Thurnstedt, uthållighetskonsult stiftelsen TEM, Carl Dalhammar, docent Lunds universitet och Jenny Randborg, uthållighetsansvarig Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Såväl medlemmar som icke-medlemmar i Packbridge är välkomna till halvdagsseminariet i Staffanstorp. Eventet är gratis för medlemmar i Packbridge.

Mer info och anmälan finns .

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x