Förpackningar mot svält – Save Food

PUBLICERAD: 31 oktober 2014
UPPDATERAD: 31 oktober

 

Interpack och Scanpack inleder samarbete. Var sjunde människa på jorden lider av undernäring. Samtidigt slänger vi i västvärlden massor av mat. Under Scanpack på Svenska Mässan introduceras Save Food initiativet i samarbete med Interpack och med stöd av FN-organen FAO och UNEP. Med bättre förpackningar kan världssvälten minskas.

Save Food, en kombinerad utställning och konferens, får skandinavisk premiär i oktober 2015 under Scanpack, Nordens största förpackningsmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Initiativet kommer från Interpack, världens största förpackningsmässa i Düsseldorf, i samarbete med FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, och UNEP, FN:s miljöprogram. Runt 200 industriföretag har på kort tid anslutit sig till projektet.

Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack, välkomnar Save Food:
– Vi är oerhört glada för att kunna ta upp en hållbarhetsfråga, som i högsta grad handlar om mänsklighetens överlevnad, på vår agenda. Det här är en fråga som berör alla, från lokal till global nivå, säger hon.

– Det är också glädjande att Interpack och Messe Dûsseldorf har valt Scanpack som sin samarbetspartner i Skandinavien då vi redan arbetar aktivt med dessa frågor.

Enligt FAO lider närmare en miljard människor av svält och undernäring. Samtidigt slänger vi i den rika delen av världen 25 procent av all mat vi köper, var fjärde matkasse går rätt ner i soporna. Det samlade matsvinnet skulle kunna föda världens hungrande befolkning tre gånger om. Hälften av USA:s matsvinn skulle räcka att mätta alla svältande. Problemet är: hur ska det gå till? En del av svaret är bättre förpackningar.

En av dem som ser möjligheterna är Elisabeth Borch, chef för mikrobiologi och processhygien på SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik:
– Bättre förpackningar, i kombination med utvecklad processhygien, ökar definitivt förutsättningarna att mätta världen, säger hon.
– Alla lösningar som bevarar, som hämmar de processer som gör att livsmedel bryts ned, skapar ökade förutsättningar att minska svinnet.

Mikroorganismernas aktivitet avgör hur länge kyllagrade livsmedel håller. Med kylan minskas tillväxthastigheten. Samtidigt bidrar förpackningen i hög grad till hållbarheten, konstaterar Elisabeth Borch.

– Principen är att ju mindre syre man har och ju mer koldioxid man har i förpackningen, desto långsammare växer mikroorganismerna. Genom att ”modifiera atmosfären”, det vill säga ändra från vanlig luft till koldioxid i förpackningen, ändrar man också själva mikrofloran.

Man undviker snabbväxande bakterier som bildar ämnen som luktar väldigt illa och som bryter ned livsmedlet på några dagar. Med modifierad atmosfär gynnas mjölksyrabakterier som växer betydligt långsammare.

Hållbarheten ökar – och skillnaden är dramatisk, enligt Elisabeth Borch.
– En köttbit som i en vanlig förpackning håller i tre dagar håller kanske istället tre veckor i en förpackning med modifierad atmosfär utan syre.

Och hon ser ännu större utvecklingsmöjligheter:
– Idealet är att behålla den modifierade atmosfären även efter att förpackningen öppnats. T ex genom att använda ett ventilsystem istället för att bryta upp förpackningen.
– Bag-in-box, som ju används till viner, är ett bra exempel. Samma metod skulle kunna användas för i stort sett alla flytande produkter. Det skulle t ex ge mjölk och juice en betydligt längre hållbarhet.

Kraftigt ökad hållbarhet ger större marginaler för att motverka matsvinnet, logistiken förenklas och därmed förutsättningarna att nå fram med livsmedel till svältande människor runt om i världen.

Även för matproduktionen i tredje världen skulle förbättrad process- och förpackningskapacitet ha stor betydelse, mycket av det som idag går till spillo skulle kunna räddas.

Enligt FAO försvinner t ex 45 procent av all frukt och grönsaker i samband med lagring och transporter. Minskat svinn skulle innebära att odlingsmark, vatten och energi kan användas mer effektivt, samtidigt som CO2-utsläppen begränsas.

 

Läs vidare

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x