Förpackning av bioplast som ändrar färg när maten är dålig

PUBLICERAD: 26 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Glada medlemmar i det brasilianska team av studenter, som utvecklat bioplastförpackningen Plasticor.

Ett team med brasilianska studenter har utvecklat en bioplastförpackning för livsmedel, som ändrar färg, när den förpackade maten har blivit otjänlig.

Studenterna är hemmahörande vid Federal University of Rio de Janeiro, Campus of Duque de Caxias (UFRJ/DC), och de kommer från ämnesområden som bioteknologi, nanoteknologi, biofysik, marknadsföring, polymerteknologi och design. De har nu bildat ett start-up, där de vidareutvecklar sitt förpackbningskoncept, som de kallar Plasticor.

Tanken bakom de brasilianska studenternas koncept var att kombinera tekniken med en biosensor, som känner av om ett livsmedel har blivit otjänligt, med en bioplastbaserad och bionedbrytbar förpackning. På så sätt skulle man vinna två fördelar: dels minska på matsvinnet, dels minska på det växande berget av fossilt plastavfall.

För konceptet Plasticor har de brasilianska studenterna vunnit en utmärkelse för bästa innovationsprojekt i en tävling arrangerad av universitetet och den ideella brasilianska organisationen Sebrae, som främjar hållbar och konkurrenskraftig utveckling av småföretag.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x