Belysningstillverkaren Fagerhult har utvecklat en infälld armatur som kan återvinnas nästan helt. Med det nya Multilume Re: Think-systemet minskar man miljöpåverkan med åttiotre procent genom att ersätta nästan all metall med solidkartong. Armaturhuset är också förpackningen.
”Med Multilume Re: Think ger vi vårt hållbarhetslöfte en form. Genom att ersätta metallen i armaturen med massiv kartong minskar vi miljöbelastningen av armaturramen med åttiotre procent. I slutet av livscykeln kan mer än nittio procent av Multilume Re: Think och etthundra procent av armaturens kropp återvinnas”, säger Lars Eriksson, produkt- och applikationschef på Fagerhult Belysning.
Multilume Re: Thinks massiva kartong har en speciell dubbelfunktion som minskar mängden avfall med trettiotvå procent.
”Armaturkroppen är identisk med förpackningen. Belysningen innehåller inga plastdelar eller icke återvinningsbar förpackning, efter installationen återstår bara återvinningsbar, massiv kartong. Armaturen kan också installeras mycket snabbt”.
Genom att skriva ut bruksanvisningen på lådans baksida sparar Fagerhult också 400 000 ark A4-papper på årsbasis. Användningen av solidkartong ser till att fixturen också är trettiotvå procent lättare.
I slutet av sin livslängd kan mer än nittio procent av Multilume Re: Think och etthundra procent av armaturens kropp återvinnas.
”För att få inblick i effekterna av materialen i våra armaturer började vi göra livscykelanalyser av några av våra produkter”, säger FoU-chef Elin Stjernholm. ”Dessutom försöker vi alltid optimera våra produkter och göra medvetna val tillsammans med inköp, kvalitetsavdelning och leverantörer. Vi vill också lära känna våra leverantörers leverantörer. Detta blir allt viktigare eftersom varje detalj i råvaran kan ha betydelse”.
”En pappersarmatur är något nytt. Därför var jag först tvungen att övertyga några kollegor”, säger designingenjör Martin Baath. ”Jag förstår, för det är en konstig idé. Att arbeta med ett material som är helt organiskt var mycket svårt för oss att acceptera först. Vi är vana vid stål och aluminium”.
”Vi var nyfikna, men försiktiga”, fortsätter Stjernholm. ”Vi har gjort ett stort antal tester på solidkartong. Vi insåg att vi hade klarat alla tekniska egenskaper som borde finnas i armaturen. Vi lärde oss också att dialogen med leverantören är en viktig faktor”.
”Naturligtvis lärde vi oss mycket om det nya materialet”, säger Baath. ”Vi var tvungna att förstå hur det beter sig. Leverantören var mycket hjälpsam. Vi tillbringade många timmar med det, och när du äntligen kan hålla i slutresultatet, känna på det och montera det, det är en cool känsla”.